Onderzoek toont aan: zelfregie tijdens bevalling voorkomt gezondheidsproblemen

05.12.2023 12:54
Onderzoek toont aan: zelfregie tijdens bevalling voorkomt gezondheidsproblemen

Het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt tijdens je bevalling: het blijkt van cruciaal belang. Uit recent onderzoek dat gepubliceerd werd in de International Journal of Childbirth blijkt namelijk dat het gezondheidsproblemen bij moeder en kind kan voorkomen of verminderen.

Een barende vrouw weet zelf wat het beste voor haar is. Helaas komt het weleens voor dat er een interventie wordt uitgevoerd zonder toestemming van de moeder, terwijl dat niet altijd nodig is. Dit kan zorgen voor verdriet of zelfs trauma, maar ook voor gezondheidsproblemen, blijkt nu.

Zelfregie tijdens de bevalling

Volgens de studie ziet de ideale situatie er als volgt uit: de barende vrouw kan en durft te vertrouwen op haar eigen lichaam en heeft de mogelijkheid om in een ‘eigen bubbel’ te duiken. Met de zorgverlener is een wisselwerking op basis van wederzijds vertrouwen. De zorgverlener ondersteunt, geeft ruimte en handelt waar nodig en in samenspraak.

Helaas verloopt niet iedere bevalling zo. Soms omdat er sprake is van medische spoed en elke seconde telt. Soms is dat niet aan de orde en ervaart de barende vrouw toch dat er tijdens haar bevalling niet naar haar geluisterd wordt en dat de zorgverlener de regie heeft.

Trauma

Ongeveer 30% van de vrouwen ervaart een trauma tijdens de bevalling, waarbij 3 tot 15% een postpartum posttraumatische stressstoornis (PP-PTSS) ontwikkelt. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten bij zowel moeder als kind. Uit het onderzoek is gebleken dat hier wel iets aan te doen is, als de moeder op tijd hulp inschakelt.

Klachten

Voor het onderzoek is gesproken met moeders die tussen 2015 en 2020 zijn bevallen. De groep die een trauma opliep door een gebrek aan zelfregie tijdens de bevalling beschrijft de klachten als volgt:

  • Overwegend negatieve herinneringen (traumatisch, stressvol)
  • Onvervulde behoeften (verlies van autonomie, niet gehoord worden, gebrek aan zowel praktische als emotionele steun van zorgverleners)
  • Verstoring van hun ‘bubbel’ (interventies, protocollen, gebrek aan vertrouwen)
  • Verminderd bewustzijn (verlies van herinneringen, het niet meer voelen van pijn, overlevingsmodus)
  • Ervaring van PTSS-symptomen (eenzaamheid, verdriet, schuldgevoel, vermijden van herinneringen, flashbacks)
  • Taboebesef (zich niet durven uiten)
  • Bewustwording van PTSS-symptomen (erkenning van emoties, hulp nodig hebben)

Hulp

Herken jij je hierin? Je kunt via diverse wegen hulp vragen, bijvoorbeeld via de verloskundige, de gynaecoloog, de huisarts, of de praktijkondersteuner van de huisarts. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een gespecialiseerde therapeut in jouw omgeving. Voor advies kun je terecht op de website van Stichting Bevallingstrauma.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >