In samenwerking met Kek Mama

Zó plan jij meer tijd vrij voor je kindje(s)

28.07.2022 14:09

Kom jij regelmatig tijd tekort om fijne momenten met je kindje(s) mee te maken? Of kom je niet toe aan het schoonmaken en opruimen van je huis en zou je willen dat je een dagje extra kon vrij nemen? Goed nieuws: vanaf 2 augustus 2022 kun jij namelijk betaald ouderschapsverlof opnemen als je een kindje hebt van onder de 1 jaar of met terugwerkende kracht.

Hierdoor krijg je 70% van je dagloon betaald (met een wettelijk vastgesteld maximum) en heeft het opnemen van ouderschapsverlof een kleinere impact op je portemonnee.

Als ouder herkennen we dit allemaal. Je moet voor je gevoel soms alweer zo snel aan het werk, terwijl je daar nog helemaal niet aan toe bent of niet weet hoe je het allemaal moet doen. Voor die momenten kon je ouderschapsverlof opnemen, onbetaald, waardoor je de inkomsten van een dag of een week miste of zelfs tekortkwam aan het einde van maand. Helaas voor veel ouders de reden om geen gebruik te maken van deze regeling.

Meer quality time

Gelukkig dus dat daar vanaf 2 augustus verandering in komt. Vanaf dan kun je 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen, waarin je 70% van je dagloon betaald krijgt door UWV. Als jouw dagloon hoger is dan het wettelijk vastgestelde maximum dagloon, dan krijg je het maximum dagloon betaald. Je komt voor deze regeling in aanmerking als jouw kindje op 2 augustus nog géén 1 jaar is of als je pleeg- of adoptiekind op 2 augustus nog geen 8 jaar is en het nog geen jaar geleden is verwelkomd in het gezin. Meer quality time samen dus! Hoe heerlijk is dat?

Opnemen wanneer het jou uitkomt

Je hoeft deze 9 weken aan betaald verlof niet achtereen gesloten op te nemen, want je kunt er ook voor kiezen om dit te verspreiden over een aantal weken of specifiek een aantal uren op een dag op te nemen. De overige 17 weken onbetaald ouderschapsverlof kun je natuurlijk ook nog opnemen. Dat maakt dat jij nét dat extra beetje vrijheid krijgt om er nog meer te zijn voor je kindje.

Rosemarijn: “Mijn eerste maand na de bevalling was zó hectisch, alles is nieuw, je moet aan elkaar wennen. De weken vliegen voorbij en dan zit je alweer in maand drie en besef je dat je over een paar weken weer moet werken. Ik vond dat écht vreselijk. Ik vond de jongens nog zó klein toen ik ze moest wegbrengen naar de crèche en ik wilde ze helemaal niet zo lang missen de hele dag!“

Gebruik maken van jouw verlof

Als je graag gebruik wil maken van het betaalde ouderschapsverlof dan kun je dit aanvragen via jouw werkgever. Zij kunnen dit regelen met UWV en zorgen ervoor dat jij op deze dagen 70% van jouw dagloon betaald krijgt. Houd er dan wel rekening mee dat je minimaal 1 week aan ouderschapsverlof over moet hebben en je minimaal 1 week betaald ouderschapsverlof moet opnemen.

Erin: “Ouderschapsverlof is er natuurlijk niet voor niks en geeft jou als ouder de ruimte om tijdelijk wat minder te werken en wat meer aanwezig te zijn voor je kindjes. Ik vond dit echt heel fijn! Met een tweede kindje erbij, een verbouwing en die ene pandemie was het ineens meer overleven dan genieten. Ik miste mijn kindjes en de momenten met hen, zo hoort het niet te zijn…”

Wil je meer informatie over de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof? Klik dan hier om naar de website van UWV te gaan.

Dit artikel is een samenwerking met UWV.