Scrollend door je feed kom je ze tegen: die onweerstaanbaar schattige babyfoto’s. Maar wist je dat achter die snoezige beelden potentieel risico op wiegendood schuilt?
Lees verder onder de advertentie
In Nederland overlijden jaarlijks twaalf tot dertig baby’s aan wiegendood, een gelukkig zeldzaam fenomeen, maar eentje om serieus te nemen.
Wat betekent wiegendood?
Marie-Elise Wiesman van de expertisegroep Wiegendood legt uit dat wiegendood optreedt wanneer een ogenschijnlijk gezond kind tussen de nul en twee jaar onverwacht in zijn of haar slaap overlijdt. Voor de camera van RTL benadrukt ze dat deze tragische incidenten vaak optreden doordat baby’s zichzelf nog niet kunnen bevrijden uit benauwende situaties of simpelweg verkeerd liggen. “Hun systeem moet nog rijpen. Als ze bijvoorbeeld op hun buik slapen en geen adem krijgen, worden ze niet automatisch wakker. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld stikken.”
Lees verder onder de advertentie
Levensreddende crash course
Opvallend genoeg ziet Wiesman op veel babyfoto’s op social media de kindjes in situaties waar de experts niet blij van worden. “Die insta-waardige plaatjes voldoen vaak niet aan de veiligheidsadviezen om wiegendood te verminderen.” Deze foto’s geven daarom een verkeerd voorbeeld aan andere ouders, een vriendelijke wake-upcall dus voor alle ouders die hun mini-influencers vastleggen.
Wiesman geeft een snelle crash course voor ouders die niet alleen willen pronken met schattige foto’s, maar vooral hun kleine willen beschermen tegen mogelijke gevaren. Laat je baby bij voorkeur zonder pluche vriendjes in de buurt, en als het even kan, in een slaapzak slapen. Deze eenvoudige, maar levensreddende tips zorgen niet alleen voor een veilige slaap, maar laten je baby nog steeds stralen op Insta.
Dus, voordat je die volgende ‘grammable’ foto maakt, denk even aan de slaapveiligheid van je kleintje, niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Een kleine stap voor die perfecte foto, maar een reuzensprong voor de veiligheid.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.