Kinderen ontwikkelen zich sneller dan je denkt. Voor je het weet moet de bodem van het babybed omlaag. Maar wanneer doe je dat precies? Een handig overzicht.
Lees verder onder de advertentie
Je kind veilig laten slapen, doe je niet alleen door het babybedje strak op te maken. Ook de bodem van een ledikant moet goed afgesteld worden, zodat je kind niet zomaar uit bed rolt. Kinderen slapen gemiddeld tot de leeftijd van 2,5 jaar in een ledikant. Slaapt je baby eerst in een wiegje? Dan stap je meestal na drie maanden over op een ledikant.
Lees verder onder de advertentie
Juiste afmetingen
Volgens de standaardafmetingen is een babyledikant 60 bij 120 centimeter. De Consumentenbond adviseert een minimale breedte van 55 centimeter, zodat je kind genoeg ruimte heeft om te draaien. De meeste ledikanten hebben een verstelbare bodem. Handig, want je zult ‘m tijdens de ontwikkeling van je kind nog een paar keer moeten verstellen. Bij de laagste stand van een babybed moet er minimaal 50 tot 55 centimeter tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant zitten. In de hoogste stand is een afstand tussen de 20 en 30 centimeter voldoende.
Als je (dan nog) piepkleine baby in een ledikant ligt, kun je je haast niet voorstellen dat hij er ooit uit zal klimmen. Toch moet je daar wel rekening mee houden. Daarom is een verstelbare bodem zo handig. Extra fijn: wanneer het bedje op de hoogste of middelste stand staat, hoef je niet zo diep te bukken om je kind op te pakken. Zodra je baby meer gaat bewegen, is het tijd om de bodem van het babybed omlaag te doen. Een handige graadmeter: als je baby kan omrollen, zet je het ledikant op de middelste stand. Kan je kind zitten of zichzelf optrekken, dan mag het babybed op de laagste stand. De hoogste stand van de bodem gebruik je dus alleen als je kind nog niet kan rollen of zitten.
Bron: Veiligheid.nl, ConsumentenbondNog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).