Snak jij op z’n tijd ook naar een flinke knuffel? Helemaal niet raar. Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Lees verder onder de advertentie
Familietherapeut Virginia Satir: “Als we nooit meer een knuffel krijgen, gaat ons lichaam daar langzaam aan kapot: we hebben er vier per dag nodig om te kunnen overleven, acht om te blijven zoals we zijn en twaalf om te groeien.”
Lees verder onder de advertentie
Gelukshormoon
Maar eh, hoe zit dat dan precies? Eigenlijk is het heel simpel. Tijdens een knuffel komen er verschillende stofjes vrij die ons een prettig gevoel geven. Denk aan dopamine (gelukshormoon) en oxytocine (liefdeshormoon). Het stresshormoon cortisol in je bloed wordt juist verlaagd en dat is eigenlijk nóg belangrijker. En teveel aan dit hormoon kan namelijk zorgen voor talloze lichamelijke klachten als slaap- en concentratieproblemen, een hoge bloeddruk, maar mogelijk ook depressiviteit en zelfs geheugenverlies. Conclusie: emotie en gezondheid hebben grote invloed op elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Om dit verhaal goed te kunnen onderbouwen, deed De Universiteit van Californië (UCLA) onderzoek naar de effecten van een knuffel. Deelnemers werden blootgesteld aan elektrische schokken en wat bleek? Wanneer hun partner tussen de schokken door af en toe een knuffel gaf, konden ze de stress veel beter aan.
Lees verder onder de advertentie
Onder z’n neus
Dus, lieve mensen: wees niet zuinig met het uitdelen van een goede pakkerd. En zucht en steunt jouw vent bij de zoveelste vraag om een knuffel? Schuif dan dit artikel onder z’n neus. Zo kan-ie er niet omheen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.