Leidt De Week van de Lentekriebels tot seksualisering? ‘Je beschermt kinderen juist’

29.02.2024 12:48
schoolbank Beeld: Getty Images

De Week van de Lentekriebels gaat weer bijna van start. Vorig jaar was de ophef enorm en nog steeds is de storm niet helemaal gaan liggen. De projectweek zou volgens de extreem conservatieve stichting Gezin in Gevaar kinderen seksualiseren. Onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) wijst uit dat onwaar is.

De Week van de Lentekriebels is in het leven geroepen om op een open en laagdrempelige manier met leerlingen te praten over seksualiteit, relaties en lichaamswijzigingen. Het doel is om een gezonde en respectvolle houding ten opzichte van seksualiteit te bevorderen en om jongeren te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes. Toch ging het vorig jaar mis: volgens sommigen zou de week kinderen aanzetten tot zelfbevrediging. Er verstonden discussies aan talkshowtafels, op sociale media, in de politiek. Ook Kek Mama-columnisten Ellen en Patricia schreven erover.

Ongepast

Maandag begint de week weer en de extreem conservatieve stichting Kind in Gevaar doet er alles aan deze op te doeken. Voorzitter van de stichting, Hugo Bos, zegt tegen Pointer het volgende: “We zien een toenemende trend van seksualisering van kinderen. Dat seksualiteit al op hele jonge leeftijd geïntroduceerd wordt aan hen. Daar zijn ze niet klaar voor. Het hele idee dat ene meester Frank met een kind van 8 over zelfbevrediging gaat praten. Of dat juffrouw Corrie met kinderen van 6 tot 8 praat over haar eigen seksualiteit. Dat is totaal ongepast.”

Onwaar

In het programma komen meerdere experts aan het woord die het hier niet mee eens. Zo zegt seksuoloog Peter Leusink dat je een kind helemaal niet kan seksualiseren. “Een kind van zes, zeven of acht is niet met seks bezig zoals wij dat in ons hoofd zijn. Op basisscholen wordt er echt niet verteld hoe je moet masturberen of dat je anale seks moet hebben. “

Politici en anderen die dat beweren doen dat volgens de expert voor eigen gewin. Het zeer religieuze Gezin in Gevaar refereert in hun campagne bijvoorbeeld naar het boekje ‘Zin in jezelf’ uit 1999 waarin staat dat het weleens voorkomt dat kinderen in groepjes masturberen. Pointer schrijft: “Los van die constatering, wordt er niet aangespoord om dit te doen. Daarnaast is dit boekje geen onderdeel van de Week van de Lentekriebels, is het überhaupt geen lesmateriaal en staat het ook niet op de boekenlijst van Rutgers.”

Grenzen

Ook Rutgers, de stichting die scholen van de lesstof voorziet, reageert bij Pointer. Luc Lauwens: “Veel opmerkingen die wij krijgen, en waar Gezin in Gevaar ook telkens aan refereert, is dat je kinderen kwetsbaar zou maken voor misbruik als je ze blootstelt aan informatie over relaties en seksualiteit.” “…”Natuurlijk moet de informatie die je geeft passen bij de leeftijd en de ontwikkeling van kinderen. Maar het is niet zo dat wanneer je die kinderen informatie geeft, dat het kinderen aanzet tot seksueel gedrag.” Integendeel. “Je beschermt kinderen juist door ze belangrijke kennis en communicatieve vaardigheden mee te geven. Zo weten ze hoe hun lichaam in elkaar zit en hoe ze grenzen kunnen aangeven en herkennen bij anderen. Dus je maakt ze juist weerbaar, ook tegen geweld en misbruik.”

Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, sluit zich hierbij aan. “We weten uit onderzoek dat kinderen die voorlichting hebben gehad juist later seksueel actief worden en ook veiliger seksueel contact hebben, beter hun grenzen kunnen aangeven en daarmee ook beter beschermd zijn tegen negatieve of slechte seksuele ervaringen.”

Gerustgesteld

Toch is het beeld dat de conservatieve stichting neerzet hardnekkig. De Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) heeft daarom nu op haar website gereageerd. “Ouders worden op een verkeerd been gezet en goedwillende leerkrachten in een verkeerd daglicht gesteld. Ouders die zich toch zorgen maken, roep ik op met hun school in gesprek te gaan om te horen en te zien wat er nu werkelijk gebeurt in de Week van de Lentekriebels. Ik weet zeker dat ze dan gerustgesteld weer naar huis gaan.”

Dit jaar is het thema ‘Weerbaar Online’. Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Bron: Pointer