Patricia juicht seksuele voorlichting op school toe: ‘3D-versie van de clitoris gaat de klassen rond’

24.03.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Moet een vrouw haar tampon eruit halen voordat ze kan plassen?’, vroeg ik aan een tweetal mannelijke collega’s. Toegegeven, het was een ietwat bijzonder onderwerp tijdens de lunch, maar we kwamen net uit een gesprek dat toch al een feministisch randje had en ik zag mijn kans schoon om deze anatomische kennis eens te testen. Als ik dit soort dingen eruit floep, weet ik meestal binnen enkele seconden of ik het juiste publiek voor me heb. Dit soort bevragingen kunnen namelijk twee kanten uitgaan: het publiek is onder de indruk en wil best even op mijn feministische wagen stappen óf ik krijg een paar rotte eieren in de vorm van ‘Jezus, moet dat nou echt Patries?’ naar mijn hoofd. Mijn publiek was in goeden doen vandaag en ontvankelijk als ze waren, moesten ze er toch even over nadenken. En dat is ook meteen de crux, want ze twijfelden…

Week van de Lentekriebels

Gelukkig krijgen onze kinderen deze week seksuele voorlichting op school in ‘De Week van de Lentekriebels’, een nationale projectweek waarin ze leren over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Halleluja! Het thema van dit jaar is ‘Wat vind ik fijn?’ en Rutgers (je weet wel, de partij die vroeger de Rutgers Stichting heette) heeft onderzocht dat wanneer je van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leert, het later vaker resulteert in een positiever zelf- en lichaamsbeeld. En dat is mooi. Daarnaast leer je beter leren communiceren over je wensen en grenzen en leren onze kinds respectvoller met elkaar om te gaan. En het normatieve wordt ook meteen de mond gesnoerd. Daar ben ik als moeder blij mee.

Lees ook: Patricia over zwanger gewichtheffen: ‘Vrouwen moeten zélf inschatten wat ze aankunnen’

Kritiek op seksuele voorlichting

Maar dat geldt helaas niet voor alle ouders. Op sociale media zijn de kritieken dan ook niet van de lucht. Vooral het moreel conservatisme viert hoogtij. Zo zouden we onder het mom van emancipatie seksualisering van kinderen normaliseren. Ja, die zin is nogal wat. Ik weet het. Er zijn dan ook ouders die besloten hun kroost deze week thuis te houden. Deze ouders wil ik toch vragen er volgend jaar nog eens een keer goed over na te denken, want ieder kind heeft recht op betrouwbare informatie die past bij hun leefwereld of ontwikkelingsfase. Bovendien weten we uit onderzoek ook dat kinderen vragen hebben over seksualiteit. Wat ik al helemaal toejuich is dat er een 3D-versie van de clitoris de klassen rondgaat. Want het is geen speldenknopje op de vagien. Nee, het is een heus orgaan!

Hm. Misschien moet ik de school vragen of ik deze 3D-clitoris mag lenen. Dan hebben mijn collega’s en ik tijdens de lunch in elk geval weer een onderwerp om over te praten…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.