In Nederland kunnen partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Fijn, want daarmee zijn vaders vanaf het allereerste moment betrokken bij de zorg voor hun baby. Geboorteverlof kent ook voordelen voor het brein, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Van het meemaken van alle eerste keren tot het opbouwen van een band met je pasgeboren baby: geboorteverlof is niet alleen belangrijk voor moeders, maar ook voor hun partner. Amerikaans onderzoek toont aan dat geboorteverlof voor vaders zelfs op de lange termijn nog positieve effecten heeft.
Lees verder onder de advertentie
Geboorteverlof goed voor vaders
De studie laat zien dat geboorteverlof goed is voor de band tussen vader en kind, de ontwikkeling van de baby en de relatie tussen ouders. Maar dat is niet alles. Vaders die in de eerste weken nauw betrokken zijn bij de zorg voor hun baby ontwikkelen een zogenoemd ‘vaderbrein’. Door veel tijd met hun pasgeboren kindje door te brengen, staan de veranderingen in het brein gelijk aan die van moeders. De hersenen bereiden zich als het ware voor op het zorgen en opvoeden. Ouderschap blijkt namelijk niet zo instinctief te zijn als voorheen werd gedacht. Het onderzoek toont aan dat het brein van betrokken vaders zich ook klaarmaakt voor het vaderschap. “Vaders worden gemaakt, niet geboren,” zegt onderzoeker Sofia Cárdenas. “Tijd doorbrengen met de baby is een onmisbaar ingrediënt voor het ontwikkelen van een vaderbrein.”
De eerste weken en maanden zijn geen makkie, benadrukken de onderzoekers. “Iedereen die ooit tijd heeft doorgebracht met een baby weet hoe zwaar het kan zijn: slaaptekort, huilen, onzekerheid, de sleur. Maar net als bij andere ‘trainingen’ moet je doorzetten, en je brein stimuleren om te groeien en aan te passen, om je voor te bereiden op een levenslang ouderschap.” Hoe fijn het als vader ook is om tijdens het geboorteverlof tijd met je gezin door te brengen; een-op-eentijd met een baby is volgens de onderzoekers net zo belangrijk. Tijd investeren op de korte termijn zorgt voor een sterk vaderinstinct op de lange termijn, aldus het onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Geboorteverlof
Sinds juli 2020 hebben vaders en andere partners recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70 procent van hun dagloon tot maximaal 70 procent van het maximumdagloon. Het standaard geboorteverlof voor partners telt eenmaal het aantal werkuren per week en wordt volledig doorbetaald. Naast het geboorteverlof heb je ook de mogelijkheid om ouderschapsverlof aan te vragen. In dit artikel lees je meer over het recht op verlof.
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]