Social media gebruiken tijdens zwangerschap leidt tot depressie, blijkt uit onderzoek

27.06.2024 11:45
verband tussen social media en depressie Bron: Pexels

Uit onderzoek van de Tilburg University komt een verband tussen social media en depressie naar voren tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen die veel op sociale media apps zitten, blijken meer risico te hebben op gezondheidsproblemen zoals een depressie. Onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor deze risicofactor tijdens de zwangerschap.

Onderzoeker Lotte Muskens merkte dat steeds meer zwangere vrouwen kampen met depressies. Dat viel op, omdat andere risicofactoren zoals roken en drinken tijdens de zwangerschap juist zijn afgenomen in de afgelopen jaren. Ook zijn vrouwen tegenwoordig hoger opgeleid. Toch nam het aantal depressieve zwangeren toe.

Verband tussen social media en depressie

Na haar onderzoek blijkt dat vooral tussen de 12e en 20e week van de zwangerschap, vrouwen extra vaak hun telefoon checken. Even snel Instagrammen of TikTokken en voor je het weet ben je uren verder. Dat scrollen op socials kan dus gezondheidsproblemen opleveren.

Het onderzoek van Muskens laat namelijk zien dat er een verband is tussen overmatig social media gebruik en zware depressieve symptomen. Maar eerlijk is eerlijk, social media is ook een plek waar je als zwangere vrouw veel steun en herkenning kunt vinden. Even je hart luchten bij andere mama’s in spe, dat is natuurlijk heel fijn.

Waarschuwen voor de risico’s van social media tijdens zwangerschap

Toch is er een grote ‘maar’. In de gezondheidszorg wordt overmatig social media gebruik nog niet echt gezien als een risicofactor voor zwangere vrouwen. Muskens pleit ervoor dat dit verandert. Vooral kwetsbare zwangere vrouwen moeten beschermd worden tegen de overload aan eenzijdige en soms foute informatie op social media.

“Zorgverleners moeten zich ervan bewust zijn dat (kwetsbare) zwangeren door eenzijdige en onjuiste informatie via social media mentaal in de problemen kunnen komen,” zegt Muskens. De verloskundige die het gesprek hierover aan gaat tijdens een controle kan al een wereld van verschil maken.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.