Veel vrouwen houden klachten na keizersnede: ‘We moeten de effecten niet onderschatten’

30.03.2023 11:40
klachten na keizersnede

Een derde van de moeders die bevalt met een keizersnede kampt op lange termijn nog steeds met klachten. Ze hebben last van heftige buikpijn, bloedverlies of zelfs verminderde vruchtbaarheid. De klachten zijn nu voor het eerst beschreven als ziektebeeld: Caesarean Scar Disorder.

Ongeveer 30.000 vrouwen per jaar bevallen in Nederland met een keizersnede. Van deze groep houden 18.000 daar een ‘niche’ aan over, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Zo’n 10.000 vrouwen kampen op lange termijn nog met problemen, zoals heftige buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid.

Heftige klachten na keizersnede

Dat langdurige klachten na een keizersnede nu internationaal als ziekte worden erkend, is goed nieuws. “Dankzij dit onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen”, melden onderzoekers van het Amsterdam UMC. “Ook kan er nu beter gezocht worden naar een goede behandeling.” Een Nederlandse arts-onderzoeker en twee gynaecologen bespraken de klachten met 31 specialisten uit verschillende landen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen met deze klachten zich inderdaad herkennen in het ziektebeeld.

Niet de juiste hulp

Omdat niet alle artsen op de hoogte zijn van de aandoening, krijgen vrouwen niet altijd de juiste hulp. “We krijgen genoeg vrouwen op de poli die hele fertiliteitstrajecten hebben doorlopen omdat ze graag een kindje willen en bij ons pas horen dat ze een niche hebben”, vertelt Robert de Leeuw, gynaecoloog in het Amsterdam UMC. Het erkennen van dit ziektebeeld maakt het voor vrouwen makkelijker om aan de bel te trekken en een verwijzing te krijgen naar een specialist.

Lees ook: Patricia blikt terug op keizersnede: ‘Niet alles daar beneden is pais en vree’

Effect keizersnede niet onderschatten

De onderzoekers hopen ook dat vrouwen in de toekomst beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van een keizersnede. “Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep”, benadrukt arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman. “Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn.” Soms is een keizersnede noodzakelijk, maar niet altijd. “Misschien maakt een deel van deze vrouwen een andere afweging als we ze vertellen dat een tweede zwangerschap lastig kan zijn na een keizersnede”, aldus Judith Huirne, hoogleraar gynaecologie. Kamp(te) jij met klachten na een keizersnede en wil je daarover vertellen? Mail dan naar redactie@kekmama.nl. Bron: NU.nl, AD