Ouders roepen op tot vaccinatie, nadat dochter overlijdt aan waterpokken

22.01.2024 10:47
waterpokken vaccinatie Bron: Pexels

De grootste nachtmerrie voor iedere ouder, werd werkelijkheid voor Berry en Renate. Hun vijfjarige dochtertje Kaylee overleed plotseling, de ogenschijnlijk onschuldige waterpokken werden haar fataal.

“Zondag begon het”, vertellen Berry en Renate aan het AD. “Maar pas zondag werd ze erg ziek. “Toen liep de koorts heel hoog op: tot 40 en 40,5.” De ouders gingen naar de huisarts, die paracetamol adviseerde. De zaterdag erop leek het beter te gaan met Kaylee, de koorts was weg en ze dronk goed.

Overleden na waterpokken

Haar ouders konden dan ook niet vermoeden dat het de nacht erop helemaal mis zou gaan. De twee sliepen samen met Kaylee op de bank om haar in de gaten te houden. “Om twee uur hoorde ik haar ineens haar neus ophalen. Een beetje gesnotter. Dus ik stapte van de bank af en legde haar met haar neus naar beneden zodat het vocht eruit kon lopen. Maar tien seconden later… Er kwam bloed uit haar neus en haar oren. Mijn vrouw zei: ‘Ze beweegt niet meer'”, vertelt het stel aan het AD.

Reanimatie mocht niet meer baten, Kaylee was overleden. Uit de schouwing blijkt later dat ze waarschijnlijk overleden is aan een infectie die is doorgeschoten naar een hersenvliesontsteking. Het is een ontzettend zeldzame complicatie, maar Berry en Renate vragen zich wel af of dit door een vaccinatie voorkomen had kunnen worden.

Vaccinatie voor waterpokken

In andere landen zit een vaccinatie voor waterpokken in het standaard vaccinatieprogramma, maar in Nederland niet. De vaccinatie is wel beschikbaar op eigen kosten en initiatief. De ouders van Kaylee willen nu andere ouders waarschuwen en ze erop wijzen dat vaccinatie dus wél mogelijk is. “Kinderziektes zijn niet onschuldig”, besluiten ze.

Lees ook: ‘Voor mij echt een absolute no brainer; de HPV-prik voor mijn dochters’

Een besmetting met de waterpokken verloopt bij de meeste kinderen mild, Kaylee is dus zeker een uitzondering. Wel is het goed om kinderen nadat ze waterpokken hebben gehad, extra in de gaten te houden. Zo is bekend dat de bacterie die een streptokokkeninfectie veroorzaakt vooral toeslaat bij kinderen die net waterpokken hebben gehad.

“Ga naar de dokter als de koorts terugkomt, een rode plek op de huid verschijnt die zich uitbreidt of het kind in algemene zin zieker wordt. En geef een kind met waterpokken zo nodig paracetamol als pijnstiller, geen ibuprofen of diclofenac: die kunnen de risico’s op een ernstige infectie vergroten”, zei kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier eerder tegen het AD.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.