‘Voor mij echt een absolute no brainer; de HPV-prik voor mijn dochters’

17.11.2023 07:52
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Voor mij echt een absolute no brainer; de HPV-prik voor mijn beide dochters. Sterker nog, wat een mazzel heeft deze generatie dat deze vaccinatie bestaat. Mijn vriendin denkt daar echter anders over. Haar dochter mag zelf weten of ze de prik wel of niet neemt. Joehoe, ze is net 15!

HPV-prik

Nu weet ik dat deze generatie veel meer weet dan wij. Althans ze ‘weten’ niet perse meer, maar ze hebben wel meer toegang tot informatie. Ze vond het niet nodig heeft ze tegen haar moeder gezegd.

“Ik probeer zo min mogelijk te oordelen, maar my god wat is dat moeilijk”

Ik probeer zo min mogelijk te oordelen, sinds een paar zelfhulpboeken verder, maar my god wat is dat moeilijk. Zeker als het gaat om de gezondheid van een kind dat je net iets nader aan het hart gaat omdat het een kind is van je vriendin en die je, net zoals je eigen kinderen, een lang en gelukkig leven gunt. Ik heb inmiddels wel geleerd in het leven dat dit soort meningen heel precair zijn. Ook met je beste vrienden. Dus houd ik wijselijk mijn mond, maar holy, wat zit zij er naast.

Bevolkingsonderzoek

Mijn andere vriendin heeft net haar zusje begraven. Altijd sportief, dronk minder wijn dan ik en mijn andere vriendinnen en toch ineens hartstikke baarmoederhalskanker. Keurig netjes altijd het bevolkingsonderzoek gedaan en toch aan het meest ongelukkige eind getrokken.

Even later valt er op mijn deurmat ook een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek en je kunt tegenwoordig ook een thuistest aanvragen. Fijn! Ik doe het en binnen een paar dagen heb ik het in huis. Een tampon inbrengen kost meer werk en ik doe het meteen netjes op de bus. Een week later gaat de telefoon, ze hebben wat gevonden en ik moet tóch even langs bij de huisarts voor een uitstrijkje. Weer een week later gaat de telefoon; pap 1 en HPV. Het is ok, maar ik moet over een jaar toch ook even zelf eraan denken om de huisarts te bellen en een controle uitstrijkje te maken.

‘Kan ik nog iets doen?’, vraag ik. Nee, alleen dus even bellen. ‘Kan het kanker worden?’, vraag ik toch wat gestrest. Ze is de assistent maar zij kan daar verder geen uitspraken over doen.

Tweede prik

Mijn meiden hebben de eerste HPV-prik al gehad en woensdag krijgen ze de tweede prik. Sinds een paar jaar kunnen jongens ook deze prik halen. HPV kan zes soorten kanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte.

Ik ben eigenwijs en stuur mijn vriendin de rouwkaart door en een linkje naar de GGD. Ik hoop dat ze alsnog van gedachten verandert en haar 15-jarige dochter adviseert het wél te doen…

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.