Ooit gehoord van de ‘kappersklap’? Het is op zich geen nieuw fenomeen, ook vroeger werden er al wel eens speelse tikken uitgedeeld wanneer iemand met een frisse coupe van de kapper kwam. Alleen is het gemoedelijke er inmiddels wel een beetje vanaf.
Lees verder onder de advertentie
Er gaat weer een trend rond op TikTok en hij slaat (letterlijk) in als een bom: de kappersklap. Jongeren geven elkaar een tik – of zeg maar gerust klap – op het hoofd zodra iemand net van de kapper komt. Vroeger heette dat een plagerijtje, een speels duwtje onder vrienden. Maar dankzij social media verandert het langzaam in iets anders: een wedstrijdje wie het hardst durft te slaan. En daar zit precies het probleem.
Waar het begon als jolig geintje met een tik op de bol, zie je nu filmpjes waarin jongeren elkaar zó hard meppen dat het hoofd opzij zwiept. Niet altijd vrijwillig, niet altijd met gelach erna. En dat maakt het geen lolletje meer, maar ronduit gevaarlijk. En onnodig.
Artsen waarschuwen: een klap op het hoofd – hoe grappig bedoeld ook – kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan hoofdpijn, nekklachten en in het ergste geval zelfs hersenletsel. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale druk die erbij komt kijken: jongeren die bang zijn om ‘ongezellig’ gevonden te worden als ze niet meedoen.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun jij doen als moeder?
Vraag je kind of ze deze trend kennen. Niet oordelen, gewoon luisteren.
Leg uit waarom het niet zomaar een grapje is. Een klap is een klap.
En bovenal: laat merken dat je altijd achter ze staat, ook (of eerder: juist) als ze nee zeggen tegen groepsdruk.
Want we willen allemaal dat onze kids met opgeheven hoofd (én zonder hoofdpijn van een kappersklap) naar huis gaan na een frisse knipbeurt.
TikTok kent wel meer trends waar je als ouders niet per se op zit te wachten. Zo denkt 3 op de 10 jongeren dat ze ADHD hebben. Zelfgediagnosticeerd via… juist, TikTok. Hier lees je waarom dat een probleem is.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.