Wie heeft tegenwoordig nog een psycholoog nodig als je TikTok hebt? Steeds meer jongeren gebruiken sociale media om zichzelf te diagnosticeren met ADHD, autisme of depressie.
Lees verder onder de advertentie
EenVandaag onthult dat 3 op de 10 jongeren liever hun mentale gezondheid inschatten via video’s dan een arts te raadplegen. “Ik herken me in de symptomen, dus ik zal het wel hebben,” is een veelgehoorde conclusie.
TikTok als psycholoog
Het klinkt misschien absurd, maar voor veel jongeren zijn TikTok-video’s met titels als ‘5 tekenen dat jij ADHD hebt’ een makkelijke en snelle manier om te checken of ze ergens last van hebben. En dat is niet zo gek: ruim 40 procent van de jongeren komt zulke video’s regelmatig tegen. De populariteit van zelfdiagnose groeit dan ook snel. Het lijkt zo simpel: herken je de symptomen? Dan heb je het waarschijnlijk.
Lees verder onder de advertentie
Sociale media, vriend of vijand?
Sociale media kunnen soms helpen om lotgenoten te vinden en gevoelens te valideren, wat voor veel jongeren een positieve ervaring is. Zo geven velen aan dat het fijn is te zien dat ze niet de enige zijn. Maar er zijn ook zorgen. Experts waarschuwen voor het aanpraten van stoornissen en onnodige diagnoses. Volgens orthopedagoog Carine Kielstra raken jongeren vaak overtuigd dat er iets mis met ze is, terwijl hun symptomen misschien door stress of vermoeidheid komen. “Mensen verliezen hierdoor zelfvertrouwen en zoeken geen professionele hulp,” zegt ze tegen EenVandaag.
Daarnaast draagt deze trend bij aan de al overvolle wachtlijsten in de GGZ. Veel jongeren zoeken bevestiging van een diagnose, waardoor steeds meer mensen om professionele hulp vragen. Maar soms is het even praten met een vriend(in) of een avondje Netflixen onder een deken al genoeg, stelt een van de ondervraagden.
Lees verder onder de advertentie
Wat nu?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel zelf een diagnose te stellen via sociale media, benadrukken experts dat een officieel label vaak niet nodig is. Jongeren zouden vaker moeten afvragen of ze echt hulp nodig hebben of dat ze hun zorgen eerst op andere manieren kunnen aanpakken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.