Wie heeft tegenwoordig nog een psycholoog nodig als je TikTok hebt? Steeds meer jongeren gebruiken sociale media om zichzelf te diagnosticeren met ADHD, autisme of depressie.
Lees verder onder de advertentie
EenVandaag onthult dat 3 op de 10 jongeren liever hun mentale gezondheid inschatten via video’s dan een arts te raadplegen. “Ik herken me in de symptomen, dus ik zal het wel hebben,” is een veelgehoorde conclusie.
Lees verder onder de advertentie
TikTok als psycholoog
Het klinkt misschien absurd, maar voor veel jongeren zijn TikTok-video’s met titels als ‘5 tekenen dat jij ADHD hebt’ een makkelijke en snelle manier om te checken of ze ergens last van hebben. En dat is niet zo gek: ruim 40 procent van de jongeren komt zulke video’s regelmatig tegen. De populariteit van zelfdiagnose groeit dan ook snel. Het lijkt zo simpel: herken je de symptomen? Dan heb je het waarschijnlijk.
Lees verder onder de advertentie
Sociale media, vriend of vijand?
Sociale media kunnen soms helpen om lotgenoten te vinden en gevoelens te valideren, wat voor veel jongeren een positieve ervaring is. Zo geven velen aan dat het fijn is te zien dat ze niet de enige zijn. Maar er zijn ook zorgen. Experts waarschuwen voor het aanpraten van stoornissen en onnodige diagnoses. Volgens orthopedagoog Carine Kielstra raken jongeren vaak overtuigd dat er iets mis met ze is, terwijl hun symptomen misschien door stress of vermoeidheid komen. “Mensen verliezen hierdoor zelfvertrouwen en zoeken geen professionele hulp,” zegt ze tegen EenVandaag.
Daarnaast draagt deze trend bij aan de al overvolle wachtlijsten in de GGZ. Veel jongeren zoeken bevestiging van een diagnose, waardoor steeds meer mensen om professionele hulp vragen. Maar soms is het even praten met een vriend(in) of een avondje Netflixen onder een deken al genoeg, stelt een van de ondervraagden.
Lees verder onder de advertentie
Wat nu?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel zelf een diagnose te stellen via sociale media, benadrukken experts dat een officieel label vaak niet nodig is. Jongeren zouden vaker moeten afvragen of ze echt hulp nodig hebben of dat ze hun zorgen eerst op andere manieren kunnen aanpakken.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.