Zit je middenin in een IVF-traject of overweeg je het? Dan weet je vast dat je voor veel lastige keuzes kan komen te staan. Eén daarvan is: wanneer laat je het embryo terugplaatsen in je baarmoeder? Traditioneel gebeurt dat na drie dagen, maar uit onderzoek blijkt dat dit tegenwoordig ook na vijf dagen zou kunnen.
Lees verder onder de advertentie
Tot nu toe werd gedacht dat de terugplaatsing op dag vijf de kans op een succesvolle zwangerschap zou vergroten. Maar verrassing: nieuw onderzoek van het Radboudumc en Amsterdam UMC laat zien dat het helemaal niet uitmaakt voor het succes van het hele IVF-traject.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt IVF ook alweer?
In vitro fertilisatie, oftewel IVF, betekent dat eicellen buiten het lichaam worden bevrucht. In een laboratorium groeit dit klompje cellen uiteindelijk uit tot een embryo. Daarna wordt één (of soms meerdere) embryo teruggeplaatst in de baarmoeder, en de rest wordt ingevroren voor later. Meestal gebeurt die terugplaatsing na drie dagen.
Lees verder onder de advertentie
Terugplaatsing op dag vijf
Door nieuwe technieken kan de terugplaatsing nu ook op dag vijf, omdat dan alleen de sterkste embryo’s overblijven. Het idee was dat dat de kans op een zwangerschap zou vergroten. In plaats daarvan blijven er minder embryo’s over om in te vriezen en blijft de kans op een succesvolle zwangerschap gelijk met de terugplaatsing op dag drie.
Lees verder onder de advertentie
Groot onderzoek
Eerder onderzoek liet zien dat de kans op een zwangerschap na de eerste terugplaatsing groter is als je wacht tot dag vijf. Klinkt logisch: je wacht wat langer, selecteert de sterkste embryo’s en hoopt op succes. Maar deze studies keken alleen naar die eerste poging en niet naar wat er gebeurt in het hele IVF-traject, inclusief eventuele terugplaatsingen van ingevroren embryo’s.
Daarom deed een team van het Radboudumc en Amsterdam UMC een grootschalig onderzoek bij meer dan 1200 vrouwen in 21 Nederlandse IVF-centra. Wat bleek? Of je nu kiest voor terugplaatsing op dag drie of vijf, het uiteindelijke succespercentage van het hele IVF-traject was gelijk: zo’n 60 procent. Dus of je nu kiest voor sneller terugplaatsen of juist even wacht, de kans op een succesvolle zwangerschap blijft gelijk.
Persoonlijke keuze
Wat betekent dit voor jou? Nou, volgens klinisch embryoloog Liliana Ramos is het echt een persoonlijke afweging. “Voor sommige vrouwen is snel zwanger worden heel belangrijk, bijvoorbeeld als ze wat ouder zijn”, legt Ramos uit. “Dan is terugplaatsing op dag vijf misschien een goede keuze, omdat de kans op succes bij de eerste poging hoger is en er minder miskramen voorkomen. Maar als je liever meer embryo’s hebt om in te vriezen, is dag drie weer een optie. Bovendien is er een iets kleinere kans op vroeggeboorte bij terugplaatsing op dag drie. Het gaat dus om wat jij belangrijk vindt en wat het beste bij jouw situatie past.”
Lees verder onder de advertentie
Er is geen standaard advies voor de dag van terugplaatsing. Daarom is het belangrijk dat jij en je arts hier samen over praten en de keuze maken die bij jou past.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.