Dringend verzoek: Zestien weken verlof voor IVF-poging 

17.01.2024 16:00

Hester Assen, bekend PvdA-raadslid, legt haar taken vier maanden neer. Niet vanwege exotische vakantieplannen. Nee, Assen gaat voor een ander avontuur: opnieuw proberen zwanger te raken via IVF. Heel persoonlijk, want haar dochter kwam ook op deze manier ter wereld.

In een serieuze én oprechte brief aan burgemeester Dijksma doorbreekt Assen het stilzwijgen rond IVF. Haar pogingen tot een nieuwe zwangerschap zijn tot nu toe niet succesvol geweest, en het IVF-proces blijkt emotioneel en fysiek zwaar te zijn. “We hebben vooral veel tegenslagen gehad. En elke keer is anders, met nieuwe tegenslagen. Dat maakt het emotioneel zwaar.”

Een harde realiteit

Assen kaart de strikte Nederlandse regels omtrent embryoselectie aan, waarbij maar liefst twintig van de zesentwintig embryo’s werden afgekeurd. De artsen onderwerpen de embryo’s aan een test om de erfelijke aandoening vast te stellen. Als ze niet kunnen bepalen of deze aanwezig is, wordt de embryo toch uitgesloten om te voorkomen dat er een kind wordt geboren met een mogelijk ernstige aandoening. Een harde realiteit waar ze openlijk over spreekt. “Alsof het knoeien met de natuur is, maar dat is het absoluut niet.”

Lees ook – ‘Embryoselectie om een meisje te krijgen: ‘Ik wilde zo graag een dochter’’>

Assen merkt ook op dat er weinig openlijk wordt gesproken over IVF. “Toen ik er openhartig over was, kwamen er steeds meer mensen naar me toe die hun kinderen ook via IVF hebben gekregen, vaak in het buitenland. Het verraste me hoeveel mensen met dit onderwerp te maken hebben.” Ze wijst erop dat in de Nederlandse samenleving het hebben van kinderen als norm wordt beschouwd. “Daarom worden mensen die niet op natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen vaak gevraagd of het niet tijd is voor een eerste of tweede kindje.” Assen benadrukt dat ze zeer dankbaar is voor de geboorte van haar dochter, maar teleurgesteld is over de beperkende regels in Nederland.

Indringende brief

Het raadslid is van plan binnenkort een nieuwe poging te wagen. Dit is niet meer te combineren met haar functie als raadslid en haar reguliere werk. Daarom verzoekt ze de burgemeester om haar zestien weken verlof toe te kennen. Haar verzoek is verwoord in een indringende brief: “Ik wil graag dat er meer openheid komt over niet-vervulde kinderwensen, over (tweede) onvruchtbaarheid, over het beleid rondom IVF in Nederland en hoe het komt dat er zoveel Nederlandse vrouwen en stellen zijn die voor een IVF-behandeling naar België, Duitsland of Spanje gaan”.

Haar openbare brief pleit voor meer begrip en openheid over onvervulde kinderwensen. Het is gebruikelijk dat de burgemeester een verzoek voor verlof honoreert. Dat zal dan morgen gebeuren.

Bron: RTV Utrecht

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.