De term peutermasturbatie zorgt voor veel ophef, maar wat betekent het eigenlijk?

08.03.2024 10:37
peutermasturbatie Bron: Unsplash

Soms komen er woorden langs waarvan je denkt; wat zei je?! Peutermasturbatie is zeker zo’n woord. Hoewel de betekenis ervan helemaal niet vreemd is, viel het hele internet afgelopen week wel over het gebruik van deze term.

De ophef ontstond nadat het woord peutermasturbatie werd gebruikt in de podcast Groeipijn door seksuologe Belle Barbé. Een Instagram-video, waarbij een snippet werd gedeeld waarin Barbe dit woord gebruikt ging al snel viral en zorgde voor felle kritiek.

De term peutermasturbatie

Toch is het niet de eerste keer dat Barbé het woord gebruikt. In een eerder interview met Kek Mama legde ze al uit wat dit woord betekent. Peutermasturbatie is volgens Barbé namelijk slechts een term om te benoemen dat peuters aan hun geslachtsdeel zitten. “Dat is geen zelfbevrediging zoals wij die als volwassenen kennen, voor hen is het puur een manier om hun lichaam te leren kennen. Een piemel of vulva voelt nu eenmaal anders dan de rest van je lijf. Het geruststellende gevoel dat peutermasturbatie geeft, kun je misschien het best vergelijken met duimzuigen. En hoewel de zorg van veel ouders begrijpelijk is – heeft iemand het ze misschien voorgedaan? – is het zelden een teken van trauma zoals misbruik”, zei Barbé daarover tegen Kek Mama.

Hoewel de betekenis dus onschuldig is, wordt de term niet door alle experts ondersteunt. Zo vertelt Sanderijn van der Doef, psycholoog en seksuoloog aan onze collega’s van Mamaplaats dat ze de term onhandig gekozen vindt. Sanderijn vindt dat dit woord masturbatie niet handig gebruikt is, omdat het niets te maken heeft met masturbatie bij volwassenen.

Wil jij meepraten over seksuele opvoeding? Vul dan onze enquête in!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.