In Nederland krijgen baby’s die voor de 24e week van de zwangerschap geboren worden geen standaard intensieve zorg. Dat betekent vaak dat ze het niet overleven. Maar is die grens niet te streng?
Lees verder onder de advertentie
Dat vindt onderzoeker Lien De Proost in ieder geval wel. “Sommige baby’s die al met 23 weken geboren worden, zouden juist kunnen profiteren van intensieve zorg.”
Lees verder onder de advertentie
Onvoldoende kwaliteit van leven
Volgens Lien de Proost zijn de gevolgen van extreme vroeggeboorte vaak levenslang merkbaar. Maar hier in Nederland, als een baby al na 23 weken ter wereld komt, is het helaas einde verhaal. Het is pas vanaf 24 weken zwangerschap dat intensieve zorg mogelijk is, waarbij alles op alles wordt gezet om zo’n klein hummeltje in leven te houden. Tot die tijd blijft de zorg beperkt tot palliatieve zorg, omdat men verwacht dat de kwaliteit van leven onvoldoende zal zijn, of omdat er sprake is van onnodig lijden.
In Zweden tonen cijfers dat baby’s van zelfs 22 weken, dankzij intensieve zorg, een overlevingskans van 50 procent hebben. De Proost’s bevindingen hebben tot Kamervragen geleid. Partijen als Nieuw Sociaal Contract en ChristenUnie vragen waarom Nederland zo strikt vasthoudt aan de 24-wekengrens. Ondanks de internationale voorbeelden en De Proost’s onderzoek, houdt demissionair zorgminister Pia Dijkstra vast aan de huidige regeling. Zij zegt dat actieve hulp pas vanaf de 24 weken zwangerschap ingezet wordt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.