Voor 60 procent van de jongeren heeft social media een negatief effect

29.08.2024 13:00

Wat gebeurt er als je bijna 500 jongeren vraagt om 100 dagen lang dagelijks een dagboek bij te houden over hun gevoelens en hun telefoongebruik? De Universiteit van Amsterdam deed precies dat, en deelt de resultaten.

Spoiler alert: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van social media. Uit het onderzoek blijkt dat social media een flinke invloed heeft op het psychisch welzijn, de zelfwaardering en de vriendschappen van jongeren. En helaas is die invloed voor een groot deel negatief.

Lees ook – Ongelukkig door social media: tieners zitten drie uur per dag op TikTok en Snapchat

De conclusies op een rij

  • Voor 60 procent van de jongeren heeft social media een negatief effect. Dit betekent dat scrollen door die eindeloze feeds vaker leidt tot somberheid, onzekerheid, en een gevoel van isolatie, in plaats van dat het hen opvrolijkt.
  • Voor 13,6 procent is de impact dubbel: zowel negatief als positief. Soms voelen ze zich geweldig na het posten van een leuke foto, maar een andere keer worden ze onzeker van al die perfecte plaatjes van anderen.
  • Opvallend: niet alle social media zijn hetzelfde. Terwijl TikTok, Instagram en YouTube de boosdoeners zijn met een negatieve impact, doen Snapchat en WhatsApp het verrassend genoeg beter. Deze laatste twee platformen blijken nauwelijks of zelfs helemaal geen negatieve invloed te hebben op het welzijn van jongeren. Ze worden meer gebruikt voor directe communicatie en minder voor het eindeloze scrollen.

Lees ook – Smartphone moeders: Hoe telefoongebruik je baby beïnvloedt, volgens onderzoek

Jouw rol als ouder

Het is makkelijk om social media in zijn geheel af te schrijven, maar dat zou te kort door de bocht zijn. Onderzoeker Amber van der Wal geeft ouders waardevolle tips om hun kinderen door deze digitale jungle te loodsen:

  • Herken de gemengde gevoelens van je kind. Praat regelmatig met je kind over hun ervaringen online. Wat vinden ze leuk? Waar worden ze onzeker van? Door dit open te bespreken, kun je hen helpen om bewuster om te gaan met hun tijd op social media.
  • Weet welk platform wat doet. Niet alle social media zijn hetzelfde. Bespreek met je kind de mogelijke negatieve impact van platforms zoals YouTube, Instagram en TikTok. Deze platforms zijn ontworpen om je eindeloos te laten scrollen, wat vaak ten koste gaat van hun zelfvertrouwen en humeur.
  • Snapchat en WhatsApp: communicatie is key. Deze platforms worden vooral gebruikt om contact te houden met vrienden. Dit zorgt juist voor verbinding in plaats van vervreemding. Bespreek met je kind hoe ze deze platforms gebruiken en welke rol ze spelen in hun sociale leven.

Lees ook – 94 procent van de kinderen van 12 jaar heeft een smartphone

Dus?

Dit onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om verder te kijken dan de oppervlakte. Niet alle social media zijn slecht, maar er zijn zeker platformen die meer kwaad dan goed doen. Als ouder is het essentieel om bewust om te gaan met de schermtijd van je kind en te begrijpen hoe verschillende platforms hun welzijn beïnvloeden. En vooral: blijf praten. Want uiteindelijk is jouw steun en begrip wat echt telt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.