Smartphone moeders: Hoe telefoongebruik je baby beïnvloedt, volgens onderzoek

01.07.2024 11:02

Moeders die veel op hun smartphone zitten, praten aanzienlijk minder met hun jonge kinderen, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Texas. Dit telefoongebruik heeft later gevolgen voor de taalontwikkeling van hun kinderen.

Moeders die veel tijd op hun telefoon doorbrengen, kunnen de taalontwikkeling van hun kind schaden. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Child Development, bleek dat moeders tot 26 procent minder met hun kinderen praten wanneer ze hun telefoon gebruiken.

Minder praatjes

De onderzoekers volgden moeders en hun baby’s. De baby’s droegen kleine audiorecorders, terwijl het telefoongebruik van de moeders werd gemeten. Ze waren verrast door het hoge telefoongebruik: gemiddeld 4,4 uur per 12 uur.

Uit meer dan 16.000 minuten aan gegevens bleek dat moeders 16 procent minder tegen hun kinderen praten als ze hun telefoon gebruiken. Bij korte telefoongebruik, van een tot twee minuten, was de afname zelfs 26 procent.

Impact op taalontwikkeling

Het effect van telefoongebruik was groter bij korte momenten. Als moeders hun telefoon voor één tot drie minuten pakten, praatten ze nog minder dan bij langer gebruik. Eerder onderzoek liet zien dat praten met baby’s vanaf jonge leeftijd hun taal- en communicatievaardigheden verbetert.

Tips van experts

Het is heel belangrijk om altijd goed op je baby te letten en snel te reageren op wat je baby nodig heeft. Dat is moeilijker als je steeds met je telefoon bezig bent. Dus, leg die telefoon wat vaker weg en klets wat meer met je kleintje!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.