94 procent van de kinderen van 12 jaar heeft een smartphone

23.04.2024 06:05
Bron: ChatLicense

Van de eerste mobiele telefoon tot de eindeloze discussies over schermtijd, ouders navigeren door een zee van technologie. Maar hoe bepalen ze eigenlijk wanneer het tijd is voor die eerste smartphone?

Die eerste smartphone

Maar liefst twee derde van de Nederlandse ouders verkiest om de eerste mobiele telefoon van hun kind op latere leeftijd te geven dan het huidige gemiddelde van tussen de 9-11 jaar. Bijna de helft van de ondervraagde kinderen is het hiermee eens. In het buitenland wordt vaker gesproken over wachten tot 14 jaar. In Nederland vindt 52 procent van de ouders en een derde van de kinderen dat 14 jaar een geschikte leeftijd is voor die eerste smartphone.

Toch blijkt uit CBS-cijfers dat momenteel 94 procent van de kinderen van 12 jaar al een mobiele telefoon heeft. Dus, worden ouders nu vooral beïnvloed door groepsdruk of begint het besef door te dringen dat het anders kan?

Lees ook – ‘Kindertelefoon’ voor ouders: de vijf meest gestelde vragen

Wanneer is het tijd?

Onderzoek wijst uit dat 52 procent van de ouders en een derde van de kids 14 jaar een geschikte leeftijd vinden voor de eerste mobiele telefoon. Opvallend is dat 30 procent van de ouders zelfs 16 jaar of ouder verkiest, tegenover slechts 7 procent van de kids. Kids geven aan dat ze hun mobiel vooral gebruiken om in contact te blijven met vrienden en ouders. Social media vanaf 16 jaar? Dat vindt 60 procent van de ouders en 45 procent van de kids helemaal prima.

Het digitale diepe

Uit onderzoek onder ouders met kids die een mobiele telefoon hebben blijkt het volgende:

  • Driekwart denkt te weten wat hun kids uitspoken op hun smartphone.
  • Slechts 58 procent heeft daadwerkelijk afspraken met hun kids over wanneer ze hun smartphone mogen gebruiken.
  • Minder dan de helft (46 procent) maakt gebruik van ouderlijk toezicht voor wat controle.
  • In een derde van de gezinnen ontstaat er regelmatig gedoe over het gebruik van de mobiel.
  • Vooral moeders (67 procent tegenover 47 procent vaders) vinden dat hun kroost te veel tijd aan de mobiel besteedt.

Lees ook – Zó overleeft je kind makkelijk een dag zonder telefoon

Veilig en slim online

Het onderzoek is uitgevoerd door ChatLicense: een app die alle kinderen veilig en slim online wil laten door middel van de wetenschappelijk onderbouwde leermethode van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hiermee leren zowel kinderen als ouders alles over de online wereld van de eerste mobiel.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.