Als moeder wil je je kinderen goed voorbereiden op de wereld, inclusief het gebied van seks en relaties. De Monitor Seksuele Gezondheid 2023 laat zien dat Nederland overwegend positief staat tegenover seksuele gezondheid en rechten, maar er zijn ook wat aandachtspunten.
Lees verder onder de advertentie
Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting op scholen verplicht moet zijn. Dit is cruciaal, want hoe eerder je kinderen leren over seks en grenzen, hoe beter.
Lees verder onder de advertentie
Net zo normaal
Hanneke de Graaf van Rutgers pleit voor een doorlopende leerlijn op scholen. Seksuele voorlichting moet net zo normaal worden als praten over gezond eten. Dit voorkomt dat je kind in een informatiebubbel terechtkomt, vooral gezien de invloed van social media. Platforms en influencers kunnen vaak een vertekend beeld geven van seks en relaties. Praat open met je kinderen over wat ze online tegenkomen en hoe ze daar mee om moeten gaan.
Seksuele gezondheid en opvoeding zijn belangrijker dan ooit. Met de juiste informatie en een open houding kun je je kinderen helpen om gezonde, veilige keuzes te maken. Zorg ervoor dat je betrokken blijft bij hun leerproces en blijf openhartig communiceren over alle aspecten van seks en relaties.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.