Veel scholen houden zich niet aan vrijwillige ouderbijdrage: ‘Onmenselijk’

12.04.2022 10:36
man vertellen droom delicatessenzaak om zeep geholpen geld op

De vrijwillige ouderbijdrage op basis- en middelbare scholen is écht vrijwillig. Alleen vermelden veel scholen dat niet, blijkt uit onderzoek van stichting Leergeld. Daarom ontvangen ze binnenkort een brief van Dennis Wiersma, minister van Onderwijs.

Daarin benadrukt de minister dat de ouderbijdrage, die wordt gebruikt voor activiteiten, zoals schoolreisjes, écht vrijwillig is.

Vrijwillige ouderbijdrage

NRC

schreef eind maart over het onderzoek van stichting Leergeld, waaruit blijkt dat de helft van de 120 onderzochte scholen zich niet houden aan de vrijwillige ouderbijdrage. De regel moet verplicht in de schoolgids en in het schoolplan staan, maar dat gebeurt vaak niet. Sinds augustus 2021 moeten alle leerlingen kunnen meedoen aan activiteiten, ook als hun ouders de bijdrage niet betalen. Toch worden kinderen soms uitgesloten van activiteiten of krijgen ouders een aanmaning op de mat. Minister Dennis Wiersma noemt de situatie ‘onwenselijk, onjuist en onacceptabel’.

Lees ook: Werkgevers doen vaak moeilijk over partnerverlof: ‘Het was geen optie’

Onduidelijke communicatie

Eerder werden al Kamervragen gesteld over het onderzoek. “Onmenselijk dat kinderen nog altijd worden uitgesloten van schoolreisjes omdat hun ouders de ouderbijdrage niet hebben betaald”, aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Volgens haar kiezen scholen soms bewust voor onduidelijke communicatie. In een brief aan scholen zal Wiersma de regels nogmaals uitleggen. Ook komt er binnenkort een grotere campagne. Gemiddeld bedraagt de ouderbijdrage ongeveer 57 euro, maar er zijn ook scholen die om honderden euro’s vragen. Bron: RTL Nieuws, NRC