Je kind heeft geen zin meer om te spelen, maar jij moet echt even je handen vrij hebben. Je pakt de tablet erbij om ze een filmpje te laten kijken en – BAM – je kind lijkt opeens totaal gehypnotiseerd. Welkom in de wondere wereld van peuters en schermtijd.
Lees verder onder de advertentie
De cijfers liegen er niet om: kinderen brengen steeds meer tijd door achter een scherm, zelfs de allerkleinsten. Kinderen van 0 tot 6 jaar zitten dagelijks gemiddeld 99 (!) minuten achter een beeldscherm geplakt. Maar wat doet dat eigenlijk met die kleine hersentjes? Laten we eens kijken naar de impact en hoe je als ouder hiermee om kunt gaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat gebeurt er in dat kleine hoofdje?
Stel je voor: vier peuters in een onderzoekssetting, lekker aan het spelen met hun favoriete speelgoed terwijl hun ouders toekijken. Zodra de tablet op tafel komt, is het gedaan met het ‘ouderwetse’ speelgoed en hebben ze alleen nog oog voor Nijntje, Tik Tak of de Teletubbies. Oké so far, so good, want ze reageren nog wel op hun ouders en gaan niet door het lint wanneer de tablet weer wordt weggehaald.
Maar dat verandert wanneer de peuters worden blootgesteld aan snellere content zoals Paw Patrol of Cocomelon. Mondjes vallen open, oogjes worden glazig en reageren? Ho maar. “Deze kinderen veranderen nu in een soort kleine zombies”, zegt kinderpsychiater Theo Compernolle, een van de onderzoekers. Wanneer je kind niet meer op jou reageert als ze en filmpje kijken, weet je dat de content te heftig is voor hun kleine breintje. Nederlandse baby-breinspecialist Marion van den Heuvel vertelt hierover: “Als je kind niet reageert dan weet je dat de content te zwaar is. Hij heeft al zijn hersencapaciteit nodig om dit te kunnen bevatten.”
Van tablet naar tranen
Het echte drama begint pas als de tablet weer uit moet. Bij drie van de vier kinderen begint het huilen en het trekken aan de tablet zodra die wordt afgepakt. De Teletubbies gedag zeggen ging nog wel, maar afscheid nemen van Cocomelon is een ramp. Volgens de experts laat dit een verslavend patroon zien. Dat heeft te maken met hoe de hersenen reageren op die snelle beelden en eindeloze stroom van verhaallijntjes. Voor je het weet, is die onschuldige schermtijd de opstap naar een levenslange strijd tegen schermverslaving. Want laten we even eerlijk zijn, hoeveel van ons als ouders zijn verslaafd aan onze schermpjes? Best wel wat.
Lees verder onder de advertentie
De smartphone als troost? Beter van niet
En dan is er nog dat moment waarop je even geen zin hebt in een huilbui en de smartphone maar tevoorschijn tovert. We’ve all been there. Toch waarschuwen de experts ervoor: als je kind nu al leert dat troost komt in de vorm van een scherm, in plaats van een knuffel van papa of mama, wat gebeurt er dan als hij puber is? Juist, dan is het niet een knuffel van mama, maar de gamecontroller die het troostmechanisme overneemt. Zo werk je verslavingsgevoeligheid in de hand.
Als je na dit alles denkt: “Oké, het moet anders. Maar hoe?”, dan is er gelukkig goed nieuws. Bij deze een boekentip, van ons aan jou. Marije Lagendijk schreef het boek Digitale opvoeding: alles over schermtijd, sociale media en mediawijsheid voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Dit boek is een gids voor alle ouders die zich afvragen hoe ze hun kinderen gezond digitaal kunnen opvoeden.
Lees verder onder de advertentie
Lagendijk noemt het niet voor niets ‘digitale zwemles’. Met haar adviezen zorg je ervoor dat je kids niet kopje onder gaan in de zee van schermen, games en apps. Ze bespreekt zowel de risico’s als de voordelen van de digitale wereld (want die zijn er natuurlijk ook) en geeft je praktische tips om je kinderen van jongs af aan mediawijs te maken. Een absolute must read voor alle ouders in de 21e eeuw!
Met deze tips en inzichten kun jij ervoor zorgen dat je peuter niet verandert in een zombie achter het scherm, maar dat je samen op een gezonde manier omgaat met de digitale wereld.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
In onze rubriek ‘Op het eerste gezicht’ vragen we moeders hoe het allemaal begon. Was het liefde op het eerste gezicht? En hadden ze ooit gedacht dat deze persoon hun partner én co-pilot in het ouderschap zou worden?
Als kind vond je sommige dingen maar raar. Huh, vroeg naar bed? Snakken naar een kop koffie? Maar, verrassing, nu je zelf ouder bent snap je ineens heel goed wat ze bedoelden.
Een opblaasbare nekring voor je baby in het (zwem)bad: veel ouders zwichten voor dit geinige hebbeding. Maar een Ierse dokter deelt een belangrijke waarschuwing: ze smeekt alle mama’s en papa’s om dit product niet te kopen.
Seksjournalist Marith en vriend Duncan nemen het niet zo nauw met monogamie. Seks met anderen moet – zo af en toe – kunnen. Tot Marith zwanger wordt en ze helemaal geen ‘openhartige relatie’ meer wil.