Voor ruim 17.000 kinderen blijft de scheiding van hun ouders een zware last

05.07.2024 06:00

Wist je dat elk jaar zo’n 86.000 kinderen te maken krijgen met de scheiding van hun ouders? Voor de meeste van hen komt alles uiteindelijk goed, maar voor ruim 17.000 kinderen blijft de scheiding een zware last.

Gelukkig biedt nieuw onderzoek hoop. Hulpverlening bij complexe scheidingen blijkt namelijk een grote positieve impact te kunnen hebben.

Betere samenwerking en communicatie

In 2020 meldde Reporter Radio nog dat gezinnen in ‘vechtscheidingen’ weinig baat hadden bij jeugdzorgtrajecten. Maar nieuw onderzoek door de Universiteit Utrecht, iHub en Sterk Huis laat iets anders zien. Dit onderzoek toont aan dat hulp bij complexe scheidingen echt kan helpen. Ze gebruiken methodes zoals ‘Ouderschap Blijft’ en ‘Ouderschap Na Scheiding’. Het gaat vooral om betere samenwerking en communicatie tussen gescheiden ouders. Daardoor zijn er minder ruzies en voelen ouders en kinderen zich beter.

Direct van waarde

De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet alleen interessant voor wetenschappers. Ze zijn direct toepasbaar voor professionals, methodiekontwikkelaars en beleidsmakers. Deze resultaten helpen hen om nog betere ondersteuning te bieden aan gezinnen in een complexe scheidingssituatie. Dus, heb je te maken met een scheiding of ken je iemand die dat heeft? Er is hoop en hulp die echt werkt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.