Wist je dat elk jaar zo’n 86.000 kinderen te maken krijgen met de scheiding van hun ouders? Voor de meeste van hen komt alles uiteindelijk goed, maar voor ruim 17.000 kinderen blijft de scheiding een zware last.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig biedt nieuw onderzoek hoop. Hulpverlening bij complexe scheidingen blijkt namelijk een grote positieve impact te kunnen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Betere samenwerking en communicatie
In 2020 meldde Reporter Radio nog dat gezinnen in ‘vechtscheidingen’ weinig baat hadden bij jeugdzorgtrajecten. Maar nieuw onderzoek door de Universiteit Utrecht, iHub en Sterk Huis laat iets anders zien. Dit onderzoek toont aan dat hulp bij complexe scheidingen echt kan helpen. Ze gebruiken methodes zoals ‘Ouderschap Blijft’ en ‘Ouderschap Na Scheiding’. Het gaat vooral om betere samenwerking en communicatie tussen gescheiden ouders. Daardoor zijn er minder ruzies en voelen ouders en kinderen zich beter.
Lees verder onder de advertentie
Direct van waarde
De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet alleen interessant voor wetenschappers. Ze zijn direct toepasbaar voor professionals, methodiekontwikkelaars en beleidsmakers. Deze resultaten helpen hen om nog betere ondersteuning te bieden aan gezinnen in een complexe scheidingssituatie. Dus, heb je te maken met een scheiding of ken je iemand die dat heeft? Er is hoop en hulp die echt werkt.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.