Beeld: Getty
Beeld: Getty

Je kunt natuurlijk met je zus bespreken waarom je niet gelukkig bent in je huwelijk, maar misschien is het slimmer in relatietherapie te gaan. “Mijn man bleek net zo te balen van onze ruzies als ik.”

Sommige mensen wuiven de gedachte aan relatietherapie met een nergens-voor-nodig-gebaar weg. Je kunt je huwelijkse sores toch wel zelf oplossen? Waarom zou je die bij een derde onder een vergrootglas leggen? Je kunt ze net zo makkelijk bespreken met een vriendin, je zus of desnoods je moeder. Die je dan gezellig van advies voorziet.
 

Langs elkaar leven

Kan wel zijn, maar steeds meer mensen doen het toch. 70 procent van de Nederlandse stellen heeft relatieproblemen en 45 procent daarvan zoekt daadwerkelijk hulp. Neem nou Lizette (38) en Bart (38). Ze zijn twaalf jaar samen en hebben twee dochters van elf en negen. Drie maanden geleden klopten ze aan bij een relatietherapeut. Niet eens omdat er sprake is van een grote crisis, maar omdat ze naast elkaar leefden in plaats van met elkaar.

Lizette: “Zwijgen en vermijden, daar komt het bij ons op neer. We gaan simpelweg het conflict niet aan. Daardoor hebben we bijna nooit ruzie, maar is er ook geen sprake van echt contact. We hadden het alleen maar over koetjes en kalfjes. Over wie de kinderen ophaalt of de boodschappen doet. Dat ging me steeds meer dwarszitten. Ik wil graag af en toe horen dat Bart me leuk en lief vindt. Ik houd ontzettend van hem en wil hem voor geen goud kwijt, daarom stelde ik voor samen in therapie te gaan.” 
 

Worsteling

Bart reageerde niet enthousiast, hij vond het nergens voor nodig, maar Lizette drong aan en maakte een afspraak. Ze vond dat ze het aan hun dochters verplicht waren te zorgen dat hun relatie goed bleef. Lizette: “Voor twee mensen die niet gewend zijn met elkaar te praten, waren die eerste sessies een worsteling. We moesten tegenover elkaar zitten, elkaar aankijken en voorafgaand aan elke zin elkaars naam noemen. Bart klapte dicht, ik begon te stotteren. En eerlijk is eerlijk, in dat eerste gesprek irriteerde die therapeut me verschrikkelijk.

Ze sprak ons de hele tijd bemoedigend toe: dat we moesten blijven proberen, dat elke stap er één was. Ik dacht op een gegeven moment: hou je kop. Ik wilde de tweede sessie eigenlijk afblazen, maar ja, ik had er nu eenmaal op gehamerd dat we dit moesten doen. Een week later zaten Bart en ik dus weer tegenover elkaar. Halverwege kregen we de slappe lach. Bart moest uitleggen hoe hij wilde dat ik hem zag. Het was lang stil, ik zag hem zwoegen op een mooie metafoor, maar het enige wat hij kon bedenken was: ‘Ik denk gewoon als Bart.’ Ik barstte in lachen uit, Bart ook en dat klaarde gelukkig de lucht.

We hebben tegen de therapeut gezegd dat we ons niet echt prettig voelden bij deze aanpak, het tegenover elkaar zitten, het geforceerd met elkaar praten. Gelukkig snapte ze dat en volgden er een aantal gesprekken waar we gewoon naast elkaar zaten en de dingen bespraken waar we tegenaan liepen. Dat werkte veel beter. Ze liet ons zien hoe belangrijk het was dat we met elkaar in gesprek bleven en hoe we dat het beste konden doen.”
 

Eyeopener

Ook Casper (44) en Kim (39), zeventien jaar samen, drie kinderen van vijf, vier en twee, togen naar de relatietherapeut. Dat was een jaar geleden, toen ze alleen nog maar tegen elkaar snauwden. Kim: “We ruzieden over alles. Over opvoeden, geld, het huishouden, zelfs over een dagje uit met de kinderen. We gingen ook steeds vaker zonder elkaar op pad. Op een feestje stond ik met een man te praten en dacht opeens: wat ben jij leuk.

Dat was voor mij een eyeopener. Ik ergerde me dood aan Casper, maar wilde hem niet kwijt. De jongste was net een jaar oud, we waren ons gezin aan het opbouwen, dat wilde ik niet zomaar aan de kant schuiven. Hij stemde meteen toe toen ik relatietherapie opperde. Hij was zelfs opgelucht. Hij baalde net zo van al die ruzies als ik.”
 

Beste tip

Kim en Casper hadden eerst ieder apart een aantal gesprekken met de therapeut, waarin ze hun kant van het verhaal konden vertellen. Daarna waren ze samen aan de beurt. Kim: “Ik vond het nogal ongemakkelijk, zo iemand gaat toch schudden aan het fundament van je huwelijk. Alles wat veilig en vanzelfsprekend voelde, viel weg. Ik ging ervan uit dat Casper er altijd voor me zou zijn, maar bij de therapeut zei hij dat hij het laatste half jaar vaak aan scheiden had gedacht.”

Na een aantal intensieve gesprekken werd het Casper en Kim duidelijk wat er niet goed ging in hun relatie. Ze hadden door de komst van hun kinderen hun vrije leven moeten opgeven. Het spontane werd noodgedwongen ingeruild voor het vaste ritme van het gezinsleven. Ze misten hun vrijheid en gaven elkaar daarvan onbewust de schuld. “Ik stortte me op ons gezin, waardoor Casper het gevoel had dat hij er niet meer toe deed. Hij ging steeds vaker in zijn eentje op pad, waardoor ik weer het gevoel kreeg dat hij liever zonder mij was. We waren boos op elkaar en dat uitte zich in ruzie.

De beste tip die we kregen van de therapeut was dat we onze irritaties eerst moesten opschrijven en pas ’s avonds met elkaar bespreken. Er waren momenten dat ik met stoom uit mijn oren driftig mijn ongenoegen op papier zette en niet kon wachten totdat ik het hem die voor zijn voeten kon gooien. Maar wat bleek? De irritaties van overdag waren ’s avonds niet meer belangrijk. Ik dacht vaak: waarom was ik ook alweer zo boos?”
 

Patronen ontrafelen

Wat er binnenskamers bij de relatietherapeut gebeurt is natuurlijk geen hogere wiskunde. Die verbondenheid die je voelt als je elkaar net leert kennen is na een aantal jaren samen niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn ruzies, irritaties, maar er is ook de angst elkaar te verliezen. Je hebt allemaal vaste gewoontes gekweekt: bijvoorbeeld hoe je met elkaar praat en conflicten oplost. Die patronen worden bij een relatietherapeut draadje voor draadje ontrafeld.

Ook moet je er in een langdurige relatie mee dealen dat je van elkaar verschilt. Verschillen die je in de eerste verliefde maanden niet eens opmerkte. Of als lief en aandoenlijk bestempelde. Maar die nu behoorlijk in de weg kunnen zitten. Een therapeut hangt als een soort helikopter boven je relatie en brengt in kaart wat er wringt. Zonder dat er ruzie van komt of iemand boos wegloopt.
 

Uit elkaar gegroeid

Erik (41) en Babette (44) zijn vijftien jaar samen en hebben een tweeling van twaalf. Na de tropenjaren van toen de tweeling klein was, kwamen ze erachter dat ze uit elkaar waren gegroeid. Babette: “Erik had zich op zijn werk gestort, ik op de kinderen, waardoor we ieder ons eigen leven leidden. Ik ging zelfs zonder Erik met vakantie. Ik was boos, verdrietig, teleurgesteld, maar het lukte me niet om tot hem door te dringen. Ik gaf Erik de schuld van het mislukken van ons huwelijk. Toen hij tijdens een heftige ruzie riep dat we in relatietherapie moesten, dacht ik: doen we. Dan kan de therapeut jou mooi vertellen wat voor loser je bent dat je dit door je handen laat glippen.

In de praktijk gaat het natuurlijk anders. Ook ik moest met de billen bloot, eerlijk in de spiegel kijken en uitleggen waarom ik iets wel of niet deed. Ik had bijvoorbeeld de neiging voor Erik te denken. Dan dacht ik dat hij alleen wilde zijn, terwijl hij juist met mij wilde zijn.”
 

Soort apk

Relatietherapie is soms keihard werken. En dat kost tijd. Babette: “We zijn bijna anderhalf jaar in therapie geweest. In het begin waren we koppig, niet bereid concessies te doen of toenadering tot elkaar te zoeken. Tot de therapeut vroeg wat we eigenlijk wilden: vechten voor ons huwelijk of de boel op een nette manier af ronden. Daar schrokken we van; we wilden ons huwelijk redden, maar in de kamer van de therapeut waren we alleen maar ons gelijk aan het halen.”

Relatietherapie is een soort apk. Een auto heeft een jaarlijkse beurt nodig om goed en veilig te kunnen rijden, je huwelijk kan af en toe ook wel wat extra aandacht gebruiken. Je wilt toch op een leuke manier samen de eindstreep halen. In die zin kan therapie ook preventief werken. Voordat de boel echt escaleert, lig je samen op de divan.
 

Niet de eerste de beste

Mocht je therapie overwegen, dan is het handig om te shoppen. Je kiest ook niet zomaar een nieuwe auto, waarom zou je dan genoegen nemen met de eerste de beste relatietherapeut? Er zijn er veel en allemaal hebben ze hun eigen methode. Vraag in je omgeving wie een goede therapeut kent, neus rond op internet, kijk tijdens het eerste gesprek of het klikt. Een goede therapeut kan wonderen doen voor je relatie, zorgen dat je begrijpt waarom het niet lekker loopt en weer beseft waarom je elkaar niet kwijt wilt. Als alles goed gaat, wordt de intimiteit en het vertrouwen hersteld. En dat is alles waard, helemaal als je samen kinderen hebt.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2015.

man gaat vreemd prima
Beeld: Unsplash

Het libido van Kris (36) was nooit hoog, maar toen haar jongste dochter Maud (4) geboren werd, daalde het tot een nulpunt. Haar man zoekt het sindsdien buiten de deur. “Ik weet best dat hij vreemdgaat, maar ik vind het wel prima zo. Kan ik tenminste ongestoord gaan slapen.”

“Acht maanden geleden draaide ik voor de zoveelste keer mijn rug naar mijn man Jeroen. We lagen in bed en ik voelde zijn erectie. De veelzeggende hand op mijn heup, de kus in mijn nek. Ik negeerde ze, zoals meestal, en viel in diepe slaap. Sindsdien hebben we niet meer gevreeën, en voor het eerst in onze relatie, heeft Jeroen het ook niet meer geprobeerd.

Ik weet dat hij sindsdien vreemdgaat. Ik zie hem lachen bij appjes op zijn telefoon. En hij is losser, relaxter – meer dan hij in jaren is geweest. Onze relatie is gelukkig en stabiel; we zijn elkaars beste vrienden en willen geen dag zonder elkaar. Ik besteed de seks sinds kort alleen uit aan een ander. Een soort onuitgesproken afspraak. Hij heeft zijn verzetje, en ik kan ongestoord gaan slapen. Zonder elke avond weer die onrust: o god, dadelijk wil hij weer.

 

Momentje onder de douche

Mijn libido is nooit heel hoog geweest. Zonder reden; zo zit ik gewoon in elkaar. Toen Jeroen en ik net samen waren, acht jaar geleden, deden we het een keer of twee per week. Daar genoot ik heus wel van, maar het was ook meer dan voldoende. Jeroen had wel zin in meer, maar respecteerde dat mijn behoefte anders was. Onze basis is zo sterk, onze liefde zo groot; onze geestelijke band was voor ons beiden veel belangrijker dan het fysieke.

Toen ik zes jaar geleden zwanger raakte van onze zoon Joost, ontging me de lust volledig. Hoort bij de zwangerschap, dachten we, en knuffelden gewoon wat vaker. ‘Ik duik wel een keertje extra onder de douche’, zei Joost als ik me weer eens schuldig voelde. Na de bevalling zou het vast wel goedkomen. Bovendien: alle jonge ouders vrijen toch weinig? Zo bijzonder was onze situatie dus niet.

 

Lees ook:
Carina (42) gaat vreemd en haar man accepteert dat >

 

Eén van de vele huishoudelijke plichten

Maar het kwam niet goed. Twee maanden na de bevalling, drie, acht… Ik moest gewoon echt niet denken aan vrijen. Ik weet het aan de hormonen en slapeloosheid, en Jeroen schikte zich naar de situatie. Hij mopperde wel een beetje, want anderhalf jaar zonder seks met je partner – dat trekt natuurlijk niemand. Dus gaf ik soms uit coulance toe. Misschien krijg ik vanzelf zin als ik het gewoon doe, hoopte ik. Maar er gebeurde niks. Mijn lichaam reageerde op zijn aanrakingen, maar emotioneel was ik er niet bij.

Zo hielden we het een tijdje vol. We vreeën hooguit eens in de twee weken, en niet omdat ík er nou zo’n zin in had, maar Jeroen was er tevreden mee. Ik ben dol op hem, weerzinwekkend vond ik het niet. Het was meer een soort plicht waaraan ik gehoor gaf. Zoals ik ook dagelijks de was draaide, of luiers van onze zoon verschoonde.

 

Porno en een speeltje

Ik werd opnieuw zwanger, wéér deden we maandenlang niks, en toen ze drie maanden na haar geboorte al doorsliep, deed Jeroen weer eens een verleidingspoging. Fysiek was er, op wat gierende borstvoedingshormonen na, niks met me aan de hand. Ik was niet uitgescheurd, vloeide al lang niet meer en ik voelde me comfortabel in mijn lichaam. Maar ik kon het niet. Ik kreeg gewoon geen zin, wat ik ook probeerde.

Toen Maud een maand of tien was, vond ik dat het er toch echt eens van moest komen. Dus gaf ik toe, uit medelijden. Jeroen was blij, en daarmee ik ook, maar genieten deed ik er niet van. Niet dat ik dat vertelde. Wel probeerden we de boel een beetje spannender te maken. We keken porno, masseerden elkaar eerst uitgebreid, gingen romantisch uit eten en kochten een speeltje. Maar ik kreeg de knop niet om.

 

Vreemdgaan is de oplossing

Onze laatste vrijpartij is nu zeker tien maanden geleden. Na mijn afwijzing van een maand of acht geleden, is er iets veranderd bij Jeroen. Ik vermoed dat hij op Tinder zit, of elders scharrels regelt. Neem het hem maar eens kwalijk, als je altijd maar ‘nee’ krijgt van je eigen vrouw, dus laat ik hem zijn gang gaan. Onze relatie wordt er stukken relaxter van. Hij is geen wandelende brok opgekropte energie meer, en ik ga elke avond met een gerust gevoel naar bed. Ik hóef niks meer.

Ik denk niet dat Jeroen verliefd is op een ander. Als hij alleen het lichamelijke buiten de deur haalt, heb ik daar verder vrede mee: ík kan het hem niet geven. We zouden naar een seksuoloog kunnen gaan, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet nodig. Ik wíl mijn libido helemaal niet veranderen, en gebruik liever een oplossing als deze. Op alle andere vlakken zijn we dolgelukkig. Ik heb vriendinnen die de sterren van de hemel vrijen met hun man, maar in het dagelijks leven amper een woord met hem te wisselen hebben. Of altijd zonder partner op pad gaan, omdat hun interesses zo verschillen. Ik deel liever de geestelijke verbondenheid, al betekent dat natuurlijk wel dat we binnenkort over dit onderwerp moeten praten. Als onze band zoveel sterker is dan seks, moeten juist wij dit samen aankunnen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >