Schaatsen op natuurijs? Zo gaan je kids veilig het ijs op

11.01.2024 06:00

Schaatsen: niet alleen een gezellige bezigheid, maar een oeroude traditie die we dolgraag aan onze kleintjes doorgeven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kroost veilig op het natuurijs staat?

Voordat de schaatsen uit het vet worden gehaald, geven we je een paar belangrijke tips. De gouden regel: laat je kind nooit, maar dan ook nooit, alleen op natuurijs schaatsen. Een schaatsbuddy is een absolute must.

De dikte van natuurijs

Om veilig op natuurijs te schaatsen, moet het minimaal vijf centimeter dik zijn. Bij een vorst van vijf graden groeit de ijslaag ’s nachts ongeveer een centimeter. Lokale omstandigheden spelen ook een rol, zoals de diepte van het water, de stroming en het weer. Informeer bij de lokale ijsclub of je veilig op het natuurijs in de buurt kunt schaatsen of check deze site.

De ultieme schaatsuitrusting

Is het ijs dik genoeg? Geweldig! Maar voordat jouw kleine avonturier de ijzers onderbindt, zorg je ervoor dat de schaatsen perfect passen. Te strakke schaatsen kunnen de bloeddoorstroming belemmeren, en met scherpe ijzers heeft je kind meer grip op het ijs en staat hij niet als Bambi te wiebelen. Denk ook aan een warme trui, jas, muts, sjaal en handschoenen. Wil je deze winterse familieactiviteit vastleggen? Natuurlijk, maar die telefoon blijft in je zak terwijl je aan het schaatsen bent.

Lees ook – ‘Kunnen we een sneeuwpop maken?’

Let op je omgeving

Ondanks dat je op goedgekeurd ijs staat, is het slim om de omgeving in de gaten te houden. Windwakken herken je aan hun opvallende geelwitte kleur; die krengen kunnen zelfs bij de koudste temperaturen behoorlijk groot zijn. Zelfs als ze dichtgevroren zijn, kan het ijs dun zijn. Bij bruggen, riet, waterplanten en wiebelende takken is het ijs vaak dunner. Let ook op scheuren waar je schaats makkelijk in blijft haken. En alsjeblieft, ga niet schaatsen op besneeuwd ijs, tenzij de baan officieel is goedgekeurd.

Voor het donker thuis

In het duister schaatsen is gewoonweg levensgevaarlijk. Je kunt het zwakke ijs niet goed beoordelen, en als je onverhoopt door het ijs zakt, is het vrijwel onmogelijk om je goed te oriënteren in het donker. En mocht dat laatste gebeuren, staan de hulpverleners voor een uitdaging omdat ze letterlijk in het duister tasten om je te bereiken en te assisteren.

Handig – ‘Zo leer je je kind schaatsen’

Worst case scenario

HELP! Je kind zakt door het ijs. Het belangrijkste is om kalm te blijven, al is het natuurlijk behoorlijk schrikken. In paniek raken kost energie die je op dat moment echt niet kunt missen. Bel onmiddellijk 112 en leg zo goed mogelijk uit waar jullie zijn. Probeer je kind naar de kant te trekken met een stok of een stuk touw. Ligt hij te ver weg? Ga dan plat op het ijs liggen en kruip voorzichtig naar het wak toe. Trek je kleine voorzichtig op de kant en help hem naar een warme omgeving: in jouw armen.

Is je kind iets ouder en gaat hij schaatsen met vrienden? Zorg dat hij weet wat te doen als hij onder het ijs belandt. Kijk bijvoorbeeld samen naar een instructievideo of lees een artikel. Better safe than sorry!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.