Het is koud, kouder, koudst en dat betekent één ding: de schaatsen kunnen weer uit het vet. Heeft je kind nog nooit op de ijzers gestaan? Zo leert-ie het.
Lees verder onder de advertentie
Welke schaatsen?
Natuurlijk is het afwachten of je kind schaatsen wel leuk vindt. Het is daarom verstandig om niet meteen een duur paar schaatsen aan te schaffen – waar je kind bovendien snel weer uitgroeit. Kijk online eens rond of je een tweedehands paar op de kop kunt tikken, of huur schaatsen voor je kind voor een paar euro per uur bij de plaatselijke schaatsvereniging.
Ook kun je overwegen om te beginnen met glij ijzers of een verstelbare kinderschaats: een schaats die in drie maten verstelbaar is en dus ‘meegroeit’ met de voeten van je kind.
Verder pak je je kind natuurlijk goed in met handschoenen, een muts en warme kleding. Omdat schaatsen met vallen en opstaan gaat, zijn kniebeschermers en een helm geen overbodige luxe.
Lees verder onder de advertentie
Waar ga je schaatsen?
Schaatsen op natuurijs is natuurlijk het leukst, maar dan moet je wel geluk hebben met de vorst. Bovendien is het voor een kind lastiger om te leren schaatsen op een bevroren sloot of meer. Bij een schaatsvereniging zijn er bijna geen oneffenheden op de baan en is de kans op vallen dus kleiner.
Laat je kind eerst buiten de schaatsbaan – of op de kant langs de sloot – wennen om op schaatsen te staan. Daarna houd je op het ijs zijn hand vast en probeer je samen voorzichtig een aantal stappen te zetten. Nog beter: laat je kind een stoel of ander object vasthouden dat op het ijs staat. Zo kan-ie z’n evenwicht beter bewaren en voorkom je dat je samen eventueel onderuit gaat.
Laat je kind proberen om langzaam één voet af te zetten en de andere voet een stukje verder te schuiven. Leer hem om lichtjes door de knieën te buigen, zodat hij beter in evenwicht staat. Blijf in het begin dicht in de buurt en als je merkt dat hij wat meer durft, laat je hem voorzichtig een paar meter alleen schaatsen. Om te remmen kan je kind zijn knieën lichtjes buigen en de achterkant van zijn schaatsen naar buiten duwen, terwijl hij de voorkant naar binnen beweegt – net als bij skiën. Lukt dat niet, dan kan hij natuurlijk ook rustig uitglijden tot hij stilstaat.
Valt je kind op het ijs? Als hij met een stoel of ander object schaatst, leer je hem dat hij via de stoel weer omhoog moet kruipen. Lukt dat niet, dan is het verstandig als hij eerst op zijn knieën gaat zitten en daarna probeert omhoog te komen.
Lees verder onder de advertentie
Schaatsles
Heeft je kind er plezier in en wil hij het schaatsen beter onder de knie krijgen, dan kun je natuurlijk kiezen voor schaatslessen. Verschillende schaatsverenigingen bieden schaatslessen aan voor kinderen. Je kind leert dan de juiste techniek en hoe hij zijn evenwicht het beste moet bewaren. Kijk bijvoorbeeld hier welke schaatsvereniging bij jou in de buurt is.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.