Zo leer je je kind schaatsen

04.02.2019 13:18
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Het lijkt erop dat een echt koude winter er niet meer van gaat komen. Maar niet getreurd: schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij één van de vele schaatsbanen in ons land. Heeft je kind nog nooit geschaatst? Zo leert-ie het.


Welke schaatsen?

Natuurlijk is het afwachten of je kind schaatsen wel leuk vindt. Het is daarom verstandig om niet meteen een duur paar schaatsen aan te schaffen – waar je kind bovendien snel weer uitgroeit. Kijk online eens rond of je een tweedehands paar op de kop kunt tikken, of huur schaatsen voor je kind voor een paar euro per uur bij de plaatselijke schaatsvereniging.

Ook kun je overwegen om te beginnen met glij ijzers of een verstelbare kinderschaats: een schaats die in drie maten verstelbaar is en dus ‘meegroeit’ met de voeten van je kind.

Verder pak je je kind natuurlijk goed in met handschoenen, een muts en warme kleding. Omdat schaatsen met vallen en opstaan gaat, zijn kniebeschermers en een helm geen overbodige luxe. 

 

Waar ga je schaatsen?

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk het leukst, maar dan moet je wel geluk hebben met de vorst. Bovendien is het voor een kind lastiger om te leren schaatsen op een bevroren sloot of meer. Bij een schaatsvereniging zijn er bijna geen oneffenheden op de baan en is de kans op vallen dus kleiner.

 

Lees ook:
8x fijne (indoor) schaatsbanen >

 

Hoe begin je?

Laat je kind eerst buiten de schaatsbaan – of op de kant langs de sloot – wennen om op schaatsen te staan. Daarna houd je op het ijs zijn hand vast en probeer je samen voorzichtig een aantal stappen te zetten. Nog beter: laat je kind een stoel of ander object vasthouden dat op het ijs staat. Zo kan-ie z'n evenwicht beter bewaren en voorkom je dat je samen eventueel onderuit gaat.

Laat je kind proberen om langzaam één voet af te zetten en de andere voet een stukje verder te schuiven. Leer hem om lichtjes door de knieën te buigen, zodat hij beter in evenwicht staat. Blijf in het begin dicht in de buurt en als je merkt dat hij wat meer durft, laat je hem voorzichtig een paar meter alleen schaatsen. Om te remmen kan je kind zijn knieën lichtjes buigen en de achterkant van zijn schaatsen naar buiten duwen, terwijl hij de voorkant naar binnen beweegt – net als bij skiën. Lukt dat niet, dan kan hij natuurlijk ook rustig uitglijden tot hij stilstaat.

Valt je kind op het ijs? Als hij met een stoel of ander object schaatst, leer je hem dat hij via de stoel weer omhoog moet kruipen. Lukt dat niet, dan is het verstandig als hij eerst op zijn knieën gaat zitten en daarna probeert omhoog te komen. 

 

Schaatsles

Heeft je kind er plezier in en wil hij het schaatsen beter onder de knie krijgen, dan kun je natuurlijk kiezen voor schaatslessen. Verschillende schaatsverenigingen bieden schaatslessen aan voor kinderen. Je kind leert dan de juiste techniek en hoe hij zijn evenwicht het beste moet bewaren. Kijk bijvoorbeeld hier welke schaatsvereniging bij jou in de buurt is.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >