Kunnen we een sneeuwpop maken?

10.01.2024 13:25
Beeld: Getty Images

De latten kunnen van zolder, je skipak uit de kast en de slee uit de berging… tenminste als we de voorspelling van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (of het ECMWF) moeten geloven. Volgende week woensdag zou er namelijk weleens 20 centimeter sneeuw kunnen vallen.

Het Europese weercentrum heeft een van de krachtigste computers ter wereld en de voorspellingen komen regelmatig uit. Tot twee dagen vooruit komt 95 procent van de prognoses uit. Bij vier dagen komt rond de 90 procent uit bij vijf dagen rond de 80 procent. Hoe dat nu zit, een week van te voren, is niet duidelijk. Zoals het er nu uit ziet, zou er in het noorden van ons land zomaar eens 20 centimeter kunnen vallen, in de zuiden een paar.

Lees ook – Zo leer je je kind schaatsen >

Sneeuwbom des doods

Weerman Michael van der Poel is het nieuws ook niet ontgaan. Hij schrijft op X: ‘Als deze berekening uitkomt ligt Nederland volgende week volledig plat! De operationele run van ECMWF berekent rond 17 januari een sneeuwstoring die precies over ons land trekt. Kijken of het signaal overeind blijft de komende runs. #WINTER‘. Online vallen er termen als ‘de sneeuwbom des doods’ en ‘sneeuwstorm’.

“Als deze berekening uitkomt ligt Nederland volgende week volledig plat!”

Afwachten

Toch houdt meteoroloog Martijn Dorrestijn, verbonden aan Buienradar, een slag om de arm. Tegen RTL Nieuws zegt hij: “Het is afhankelijk welk model je volgt. Zo’n weermodel kan ook nog eens 100 kilometer verplaatsen. Dan kan het juist droog worden. Wat wel interessant is, is dat dit model al twee dagen achter elkaar in de berekeningen staat. Maar de timing is echt afwachten.”

Nouja, de boel klaarleggen kan altijd. Voorpret is ook pret, toch?