Sanne Vogel openhartig over dyslexie: ‘Als kind dacht ik dat ik minder slim was’

14.04.2022 11:07
sanne vogel bevallen van tweeling

Actrice Sanne Vogel heeft dyslexie. En omdat haar berichten niet altijd foutloos zijn, krijgt ze regelmatig ‘de taalpolitie’ op haar dak. Op Instagram roept ze op: ‘Volg geen dyslect als je je vingers niet kan beheersen om digitale tikken uit te delen.’

“Lang leve de afwijkende hersenen!” aldus de actrice.

Minder slim

“Als kind dacht ik dat ik minder slim was dan anderen”, begint Sanne Vogel haar bericht. “Ik was alleen maar toneelstukken aan het maken, deed niks aan school.” Op haar zestiende verruilde ze school voor het theater. Acht jaar later, toen ze meedeed aan Wie is de Mol, ontdekte Sanne dat ze dyslexie heeft. “Ik had mijn test te langzaam ingevuld. Ik lees langzaam. Dat ik dyslectisch had, dat vermoede ik wel.”

Gelukkiger mens

Sanne werd gevraagd voor ‘Pavlov – waarom ben ik zo’, een wetenschappelijk programma over de achtergrond van haar talent. “Hij wilde dat ik een IQ test ging doen, dat wilde ik niet, want straks kon heel Nederland zien dat ik dom was. Hij beloofde het alleen uit te zenden als de uitslag oké was.” En wat bleek? Sanne is heeft inderdaad dyslexie én is hoogbegaafd. Ook was haar zelfbeeld volgens het onderzoek ‘schrikbarend laag’. Sindsdien is er een hoop veranderd. “Ik kon met mijn zelfbeeld aan de slag omdat ik snapte wat er in mijn hoofd gebeurde. Het heeft me een gelukkiger mens gemaakt.”

Lees ook: De juf: ‘Loetje (10) heeft dyslexie, maar houdt een geweldige boekbespreking’

Taalpolitie

Dat Sanne’s Instagram-berichten niet altijd foutloos zijn, krijgt ze regelmatig te horen. “Autocorrectie neemt de boel over en mijn hersenen zien niet meteen dat er iets niet klopt. Sommige hersenen werken anders dan het gemiddelde, dat betekent niet dat die hersenen minder zijn”, schrijft ze. “Ik maak me zorgen over jonge mensen met dyslexie die in een maatschappij opgroeien waar mensen ze online constant moeten wijzen op iets wat ze niet kunnen. Ik hoop dat de taalpolitie ze met rust laat.” Tot slot benadrukt ze: “Volg geen dyslect als je je vingers niet kan beheersen om digitale tikken uit te delen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sanne Vogel (@sannevogel)

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.