Moeders, opgelet: samen slapen met je baby is riskanter dan je denkt

14.05.2024 11:01

Samen slapen met je baby in één bed is geen knusse oplossing, maar een potentieel gevaarlijke situatie. Dit advies deelt veiligheidsexpert Mieke Cotterink van VeiligheidNL. Mieke hamert erop dat de kans op wiegendood toeneemt wanneer ouders met een baby jonger dan vier maanden in één bed slapen.

“Slapeloze nachten zorgen vaak voor oververmoeidheid en stress en de verleiding is dan groot om de baby bij ouders in bed te laten slapen. Begrijpelijk, maar echt niet zonder risico”, aldus Cotterink aan Hart van Nederland.

Wiegendood

Wiegendood, ook bekend als plotselinge kindersterfte bij kinderen tussen 0 en 2 jaar oud, treedt op wanneer de doodsoorzaak van een baby niet kan worden vastgesteld. Volgens Kinderveiligheid.nl komt dit in Nederland gemiddeld bij twee baby’s per maand voor, volgens een onderzoek uit 2004 waaraan 20 Europese landen deelnamen. Dit onderzoek toonde aan dat baby’s die samen met hun ouders in bed slapen, vooral baby’s jonger dan 4 maanden, een verhoogd risico lopen op wiegendood.

In 2021 werden deze bevindingen bevestigd door een Nederlands onderzoek, waaruit bleek dat 26 procent van de wiegendoodgevallen bij baby’s jonger dan 4 maanden voorkwam wanneer ze bij hun ouders in bed sliepen. Dit komt neer op een driemaal groter risico vergeleken met baby’s die niet samen met hun ouders slapen.

Tips

Mieke heeft een aantal tips, op basis van het rapport preventie Wiegendood, op een rijtje gezet:

  • Op de rug slapen is het allerbelangrijkst voor de veiligheid van je kleintje. Het is namelijk zo dat slapen op de zij of buik gevaarlijk kan zijn als je baby nog niet zelf gemakkelijk kan omdraaien.
  • Houd het bedje of wiegje altijd vrij van grote knuffels of hoofdbeschermers wanneer je baby gaat slapen. Als het gezichtje van je baby hier tegenaan ligt, kan dit de ademhaling belemmeren.
  • Een babyslaapzak gebruiken is ook veilig wanneer je baby actiever wordt. Zorg er wel voor dat de slaapzak goed past.
  • Wat betreft de slaapplek van je baby, is het het veiligst als hij of zij slaapt in een eigen bedje of wiegje. Je kunt het bedje zo dicht mogelijk bij jouw bed plaatsen. Een aanschuifbed of co-sleeper kan ook een goede optie zijn. Hierbij kun je de zijkant naar beneden doen als je je baby wilt voeden en vervolgens weer omhoog als het tijd is om te slapen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.