Door schattige babynestjes meer kans op wiegendood: ‘Het gebeurt nog steeds’

13.11.2023 15:09
Onbewust zwanger Beeld: Getty Images

Je hoort er misschien niet veel meer over, maar het komt nog altijd voor: wiegendood bij baby’s. Je kunt het meestal voorkomen, maar dan moet je wel weten hoe.

Als onderzoeker Floortje Kanits op Instagram rondkijkt naar foto’s van slapende baby’s, valt haar een hoop op. Ze doet promotieonderzoek naar wiegendood. Op Instagram plaatsen moeders trots foto’s van hun kroost in schattige babynestjes. Maar die zijn eigenlijk hartstikke gevaarlijk.

Net zoals slapen op de buik dat kan zijn. Ook knuffels en dekens in een bed van een baby zijn niet aan te raden voor de veiligheid.

Het aantal kinderen dat in Nederland overlijdt als gevolg van wiegendood daalde lange tijd, maar vorig jaar steeg het aantal zelfs weer. Toen overleden een 39 baby’s op deze manier. Wiegendood betekent dat een baby van 0 tot 1 jaar overlijdt in zijn of haar slaap, terwijl het verder gezond leek.

Let bij baby’s altijd op slaapzakken, dekens, knufffels en de slaaphouding. “Het advies is om het bed zo leeg mogelijk te houden en je moet er zeker geen grote, zachte dingen in leggen.” Ook is op de rug slapen belangrijk, een leeg bed en slapen in een eigen bed. Veel moeders nemen hun baby ook nog naast zich na het geven van borstvoeding of laten hun baby slapen in een babynestje. Die randen kunnen gevaarlijk zijn, want als het mondje en de neus er tegen aan komen te liggen kan een baby zich niet altijd wegdraaien. Ze kunnen daardoor stikken. Dit geldt overigens minder voor pasgeboren baby’s die nog amper draaien en bewegen, maar zodra je baby rolt is het extra opletten in bed. “Omdat je er weinig over hoort denken mensen dat het niet gebeurt. Daardoor ben je sneller terug bij af”, aldus Floortje.