Kennis- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid Rutgers stapt naar de rechter vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over de Week van de Lentekriebels. De organisatie richt zich met het kort geding op de ultraconservatieve katholieke stichting Civitas Christiana, die volgens Rutgers doelbewust leugens verspreidt.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Rutgers gebruikt Civitas Christiana verdraaide citaten, uit hun context gehaalde lesmateriaal en misleidende beelden. Daarmee wordt volgens Rutgers angst gezaaid onder ouders, terwijl het programma juist is bedoeld om kinderen op een veilige en leeftijdsgepaste manier te leren over relaties, seksualiteit, grenzen en gevoelens. “De afgelopen drie jaar komt Civitas voor aanvang van de Week van de Lentekriebels steevast met leugens en desinformatie naar buiten”, stelt Rutgers. Het is nu tijd om aan de bel te trekken en een streep te trekken.
Lees verder onder de advertentie
Rutgers’ kort geding
Rutgers-directeur Ton Coenen spreekt van “bewuste desinformatie” die scholen en leerkrachten beschadigt. “Het zorgt voor bedreigingen, spanningen en het ondermijnt goed onderwijs”, stelt hij. Rutgers wil dat de stichting stopt met het verspreiden van desinformatie en spant daarom een kort geding aan. In het kort geding eist het kenniscentrum een rectificatie over haar uitingen over de Week van de Lentekriebels. Civitas heeft tot vanmiddag 13:00 uur om vrijwillig aan dit verzoek te voldoen.
“Iedereen heeft eigen perspectieven en normen en waarden, dat is een groot goed in een vrije democratie”, zegt Luc Lauwers, adjunct-directeur bij Rutgers. “Maar bij leugens en laster trekken we een grens. De leugens van Civitas zijn gevaarlijk en moeten stoppen.”
Zwartboek lentekriebels
Civitas heeft dit jaar zelfs een zwartboek opgesteld. In het e-book kun je volgens Gezin in Gevaar de “harde feiten” lezen over het seksualiserende onderwijs van Rutgers. Van kinderzelfbevrediging tot transgenderindoctrinatie en van het bekijken van (elkaars) geslachtsdelen tot het leren gebruiken van seksueel stimulerende voorwerpen.
Lees verder onder de advertentie
De Week van de Lentekriebels is al sinds 2006 een jaarlijks terugkerend lesprogramma voor het basisonderwijs. Rutgers benadrukt dat de inhoud altijd is afgestemd op de leeftijd van de leerlingen en dat ouders vooraf inzicht krijgen in het lesmateriaal. Scholen kunnen hier vrijwillig aan meedoen, het is geen verplicht onderdeel.
Lees ook: leidt de Week van de Lentekriebels tot seksualisering? Onderzoeksprogramma Pointer zocht het uit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.