Moeder worden op je 51ste, net als Cameron? Dit zijn de risico’s
De één is er vroeger bij, de ander wat later. Een kind krijgen op latere leeftijd, het komt steeds vaker voor, al is dit vaak niet zonder risico’s. Hoe vaak gebeurt het eigenlijk en wat zijn hier de risico’s van?
Een paar dagen geleden is Cameron Diaz op 51-jarige leeftijd moeder geworden van een zoon. Voor veel mensen was dit een verrassing, en dan vooral vanwege haar leeftijd. Toch is zij is niet de enige beroemdheid die wat later moeder is geworden. Zo is Nicole Kidman op 41-jarige leeftijd bevallen van een dochter, werd Madonna op 42-jarige leeftijd voor de tweede keer moeder, kreeg Celine Dion op diezelfde leeftijd een tweeling na meerdere IVF behandelingen en was Meryl Streep ook bijna 42 jaar oud toen ze beviel van haar jongste dochter. Naast Cameron Diaz was ook de zwangerschap van Janet Jackson toentertijd groot in het nieuws. Op 50-jarige leeftijd deelde zij haar zwangerschap met de wereld.
Op latere leeftijd
Misschien ken jij in je omgeving ook wel vrouwen die op latere leeftijd nog kinderen hebben gekregen. Op latere leeftijd (opnieuw) moeder worden brengt soms gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel voor de moeder als voor het kind. Wat natuurlijk niet gelijk betekent dat een kind op latere leeftijd per definitie slecht is. Uit onderzoek zijn namelijk ook positieve resultaten gevonden, en dan vooral vanwege het welzijn van de kinderen.
Lees ook: Ellis: ‘Ik moest mensen in de bus vragen om mij te helpen opstaan’
Steeds meer ‘oudere moeders’
Tussen de jaren 2000 en 2015 steeg het percentage moeders die op 40-45-jarige leeftijd een kind kregen al met maar liefst 49 procent en was er bijna een viervoudiging in het percentage moeders boven de 50, namelijk een stijging van 375 procent. Volgens medische termen ben je vanaf de leeftijd van 35 jaar oud een ‘oudere moeder’, omdat je vruchtbaarheid vanaf je 35e flink daalt en de kans op genetische afwijkingen toeneemt. Er zijn steeds minder kwalitatief goede eicellen over en rond 52-jarige leeftijd zijn ze vaak geheel op.
De kans wordt kleiner
Dat je ook na je 35e nog kinderen kan krijgen, dat blijkt zeker uit de bovengenoemde voorbeelden, maar dit gebeurt naar verwachting wel minder vaak. De kans dat een vrouw van veertig jaar zonder medische hulp binnen een jaar zwanger is, is 44 procent. Bij een vrouw van vijfendertig is dat 66 procent. Na vier jaar proberen, neemt de kans verder toe: naar 84 procent bij de vrouwen die begonnen met ‘klussen’ op hun vijfendertigste en naar 64 procent voor de veertigjarige moeders in spe, blijkt uit onderzoek.
Waar hebben oudere vrouwen meer risico op?
Er zijn een aantal risico’s waar vrouwen rekening mee moeten houden. Een zwangerschap op latere leeftijd geeft namelijk een grotere kans op:
- Hoge bloeddruk
- Zwangerschapsvergiftiging
- Zwangerschapsdiabetes
Grotere kans op het Syndroom van Down
‘Oudere moeders’ blijken ook een grotere kans te hebben op een kind met het Syndroom van Down. Deze kans is 0,3 procent bij vrouwen van 35 jaar. Dit stijgt al snel verder naar één procent bij vrouwen van 40 jaar en is al 4 procent bij vrouwen van 45 jaar oud. Onder de moeders van 30 jaar oud ligt het percentage maar op 0,1 procent. De kans op een miskraam wordt ook groter naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen onder de 35 is is die kans het laagst, daar overlijdt 37 van de 10.000 baby’s. Bij vrouwen van 35-39 jaar oud is dit 64 op de 10.000, en vanaf 40 jaar is dit zelfs 87 op de 10.000. Wat dus ook meer dan een verdubbeling is.
Lees ook: Veel vrouwen hebben het, weinig weten het: dit betekent een gekantelde baarmoeder
Andere levensfase
Gelukkig zitten er ook genoeg voordelen aan op latere leeftijd moeder worden, en dan met name voor de ontwikkeling van je kind. Dat komt doordat de ‘oudere moeder’ in een andere levensfase zit dan bijvoorbeeld een moeder van twintig. Vaak kiezen oudere moeders heel bewust voor een kind en ze hebben vaker een goedbetaalde baan en een stabiele relatie. Twee factoren die heel belangrijk te zijn voor het welzijn van een kind.
De hoeveelheid conflicten tussen ouder en kind blijkt ook lager te zijn bij ‘oudere moeders’. Verder zou dit de kansen die het kind krijgt in de toekomst positief beïnvloeden. Ook zijn deze moeders vaak beter voorbereidt op het ouderschap, juist omdat ze al meer voorbeelden van gezinsvorming om zich heen hebben gezien.
Kortom, er is niks mis met pas op latere leeftijd een kind krijgen, want naast een paar mogelijke gezondheidsrisico’s tijdens de zwangerschap zijn er ook veel voordelen voor je kind.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.