Veel vrouwen hebben het, weinig weten het: dit betekent een gekantelde baarmoeder
Een gekantelde baarmoeder komt vaak voor. Eén op de tien vrouwen heeft dit en is zich er niet van bewust. Wat houdt het in en welke mogelijke klachten geeft het?
Een naar achteren gekantelde baarmoeder (ook wel retroversie genoemd) is iets wat vaker voorkomt dan je verwacht. Dit betekent dat de baarmoeder wat meer naar de rugzijde gekanteld is. Veel vrouwen ervaren hier geen klachten van, maar in enkele gevallen veroorzaakt het wel klachten, voornamelijk tijdens de zwangerschap. Mochten er wel klachten zijn, dan zijn het vaak onderstaande klachten:
- Rugpijn
- Pijn in de onderbuik
- Een vol, drukkend gevoel in de bekken
- Obstipatie
- Pijn bij het plassen
- Druk op de blaas
- Niet goed kunnen uitplassen (met name tijdens of na de zwangerschap)
- Pijn tijdens seks
- Menstruatiestoornissen
Lees ook: Vereerd en verafschuwd: dít moet je weten over de baarmoeder
Wanneer gebeurt het?
Retroversie kan de standaard positie van de baarmoeder zijn of het kan voorkomen tijdens de zwangerschap. Binnen de zwangerschap vindt dit meestal plaats in de eerste drie maanden, met name in de eerste weken. Tien tot twintig procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Als de baby eenmaal groter wordt, neemt de baarmoeder weer zijn standaard positie aan, waardoor de baarmoeder in het tweede trimester bijna altijd weer goed ligt. Er is dan geen sprake van een afwijking.
Bij een standaardpositie is er sprake van een afwijking waardoor de baarmoeder altijd naar achteren ligt of kan een volle blaas de baarmoeder naar achteren duwen, om bij een lege blaas vervolgens weer terug te gaan naar de normale stand. Dit zorgt in de meeste gevallen niet voor klachten.
De oorzaak
De oorzaak is in de meeste gevallen genetisch. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Verkleving van de baarmoeder
- Menopauze
- Endometriose
- Knobbels
- Zwangerschap
Wat kun je ertegen doen?
Als er veel pijn ontstaat, kan er gekozen worden om baarmoeder naar een normale positie te duwen door een plastic ring in te brengen, ook wel een pessarium genoemd. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder op zijn plek blijft. Een hardnekkig fabeltje is dat een gekantelde baarmoeder de vruchtbaarheid negatief kan beïnvloeden, maar dit is dus niet het geval. Kortom, het komt vaker voor dan je denkt en maar weinig vrouwen hebben er echt klachten van. Gelukkig maar.
Bron: Medicinfo
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.