Zwanger zijn is iets bijzonders. Er groeit een nieuw persoon op in jouw buik, maar tijdens de zwangerschap kunnen kwaaltjes voorkomen zoals bijvoorbeeld zwangerschapsischias. Ellis is moeder van twee kinderen en heeft hier in beide zwangerschappen mee te maken gehad.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je buik, maar ook voor organen eromheen, zo ook de zenuwen. De langste zenuw in het lichaam is de ischias. Deze loopt van je ruggenmerg tot aan je voet. Bij zwangerschapsischias is er te veel druk op de wortels van de ischiaszenuw. Door hormonen worden je gewrichten soepeler, waardoor je zenuwen eerder bekneld kunnen raken en de kans op dit zwangerschapskwaaltje toeneemt. Dit kan mogelijk de onderstaande klachten tot gevolg hebben.
‘De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen’
Ellis begon tijdens haar eerste zwangerschap na 23 weken last te krijgen van veel rugpijn. Tijdens haar tweede zwangerschap was dit al na 17 weken. “De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen. Af en toe moest ik zelfs mensen in de bus vragen om mij te helpen opstaan,” zegt Ellis. Ook geeft ze aan dat tijdens het slapen er ineens een pijnscheut door haar rug kon schieten, wat voor slaapproblemen zorgde. Bij Ellis was de zwangerschapsischias mede te danken aan retroversie (een gekantelde baarmoeder).
Lees verder onder de advertentie
Wat is ertegen te doen?
Deze klachten gaan na de zwangerschap weer helemaal weg, maar de pijn blijft natuurlijk wel vervelend. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn iets te verlichten, zoals het doen van oefeningen om meer kracht en flexibiliteit te krijgen in je rugspieren. Mocht er echt heel veel pijn zijn dan kan er gebruik worden gemaakt van ultrasoundterapie, laserterapie of elektrische stimulatie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.