Het ouderschap in Nederland is nog behoorlijk ouderwets, blijkt uit onderzoek

15.01.2024 15:01

De tijden zijn flink veranderd, maar merken we daar ook echt iets van als we kijken naar hoe kersverse moeders en vaders hun rollen verdelen?

Volgens onderzoeker Lianne Aarntzen van de Universiteit Utrecht blijft die verdeling “nog steeds te traditioneel”. Dat vertelde ze in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Ondanks allerlei veranderingen op het gebied van ouderschap, zoals vaders die meer verlof krijgen, zorgen sterke sociale normen ervoor dat het ouderschap in Nederland nog behoorlijk ouderwets is.

Traditionele rolverdeling

Wie draait er op voor de oppas van de kids? Yep, je raadt het al, dat is nog steeds vooral een moederding, of ze nu wel of niet buitenshuis werkt. Volgens Aarntzen, de onderzoeker in de spotlight, worden vaders nog steeds hoofdzakelijk afgerekend op hun kostwinners-skills, terwijl moeders blijven jongleren met huishoudelijke taken.

“Mannen worden als zij thuisblijfvader zijn vaak gezien als incompetent of als mannen die het niet echt kunnen. Of een ‘watje’.”

Generatie Next spuwt de cijfers uit: maar liefst 79,3 procent van de millennials is ervan overtuigd dat mannen net zo goed voor de kinderen kunnen zorgen als vrouwen. Helaas blijft de realiteit een beetje achter. Aarntzen gooit de schuld op het overheidsbeleid en de manier waarop werk en zorg zijn opgezet. Moeders krijgen blijkbaar meer flexibiliteit, thuiswerkmogelijkheden en verlofregelingen dan vaders.

Ze merkt op dat ouders hun ouderlijke rollen baseren op wat ze om zich heen zien. Mannen en vrouwen die het anders doen, worden afgestraft”, ziet Aarntzen. “Mannen worden als zij thuisblijfvader zijn vaak gezien als incompetent of als mannen die het niet echt kunnen. Of een ‘watje’. Terwijl vrouwen die fulltime werken en die veel voor hun werk weg zijn onaardig, dominant en een slechte moeder worden gevonden. Een vader kan hetzelfde gedrag vertonen, maar nog wel gezien worden als een goede vader.”

Lees ook: ‘Samyra: ‘Er zijn geen verschillen tussen vaders en moeders. Haha. Hahaha. Hahahaha.’‘ >

Die oeroude rol

Ondanks dat het traditionele plaatje van ouderschap nog steeds een ding is, probeert de overheid hier verandering in te brengen. Voorheen kregen nieuwe vaders slechts twee dagen verlof, en dan mochten ze meteen weer aan de bak. Nu is dat opgerekt naar een hele week en kun je het kraamfeest uitbreiden met veertien weken extra verlof – al moeten ze wel genoegen nemen met 70 procent van hun salaris.

Nu denk je dat vaders deze weken lekker over het jaar verspreiden, maar verrassend genoeg laat één op de vier kersverse papa’s dit moderne voordeeltje lopen. Waarom, denk je? Het salaris dat wordt uitgekeerd is blijkbaar niet voldoende om de boel draaiende te houden. Tja, en zo blijft de man over het algemeen toch in die oeroude rol van broodwinner hangen, zoals Aarntzen dat lekker bondig zegt.

Bron: WNL TV

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.