Ouders maken zich evenveel zorgen over klimaatverandering als mensen zonder kinderen

06.06.2024 06:00

Je zou denken dat ouders zich meer zorgen maken over klimaatverandering dan mensen zonder kinderen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Omdat de gevolgen van klimaatverandering toekomstige generaties harder zullen raken, is het aannemelijk dat ouders zich meer zorgen maken over de opwarming van de aarde. Maar een onderzoek van het Duitse Centrum voor Gerontologie laat zien dat we niet te snel conclusies moeten trekken.

Opvallende resultaten

In de Duitse enquête werd gevraagd hoe bedreigend deelnemers de klimaatcrisis vinden, op een schaal van 1 (geen bedreiging) tot 10 (zeer ernstige bedreiging). Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen, en zieke mensen zijn ongeruster dan gezonde mensen. Maar de resultaten op basis van gezinssituatie waren opvallend. Ouders maken zich evenveel zorgen over klimaatverandering als mensen zonder kinderen. Verrassend genoeg voelen mensen met kinderen maar zonder kleinkinderen zich meer bedreigd dan degenen met zowel kinderen als kleinkinderen.

Zorgen over het klimaat

Het is opvallend dat mensen met zowel kinderen als kleinkinderen zich niet méér zorgen maken, terwijl je zou verwachten dat ze zich zorgen maken om de toekomst van hun nakomelingen. Onderzoeker Mareike Bünning legt uit dat er geen verschillen zijn in hoe klimaatverandering wordt waargenomen op basis van leeftijd, en dat zelfs wanneer zowel leeftijd als generaties in beschouwing worden genomen, het verschil tussen ouders en grootouders blijft bestaan.

“We kunnen alleen maar speculeren over de reden,” zegt Bünning. “Misschien hebben grootouders jongere kleinkinderen die veel zorg nodig hebben, terwijl ouders van oudere kinderen meer tijd hebben om over de toekomst na te denken. Kinderen die zich zorgen maken over het klimaat kunnen hun ouders informeren en aanzetten tot actie, maar dit gebeurt pas als de kinderen oud genoeg zijn om de gevolgen te begrijpen.”

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.