Kinderen die nu geboren worden behoren tot generatie Alpha: alles over deze generatie

18.04.2024 16:20
het dilemma zwangerschap na miskraam Beeld: Getty Images

Ben je nu zwanger? Of heb je een kind dat na 2010 geboren is? Gefeliciteerd: je bent moeder van een generatie Alpha-kind. Wij vertellen je alles over deze generatie.

Generatie Alpha is de opvolger van Generatie Z. Ja, je leest het goed: na ons welbekende alfabet is er besloten over te gaan op het Griekse alfabet. Even werd er overwogen om van voor af aan te beginnen en voor Generatie A te kiezen, maar dat vond men toch een beetje gek.

Generatie Alpha

Kinderen die geboren worden tussen 2010 en 2025 behoren tot deze nieuwe generatie. De oudste Alpha-baby’s worden dit jaar dus al 14. Wat kun je al zeggen over een generatie die nog zo jong is? Nou, best een boel. Zo weten we dat de meeste Alpha-baby’s Millennial-ouders hebben. Onderzoekers hebben gezien dat Millennial-vaders veel meer betrokken zijn bij hun kinderen dan vaders uit eerdere generaties, wat gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Ook zijn grootouders meer betrokken dan ooit, vanwege de hoge opvangkosten.

Cijfers

Uit de cijfers die tot nu toe zijn gemeten is gebleken dat ouders van Alpha-baby’s gemiddeld 30 jaar zijn bij hun geboorte. De geboortecijfers lopen terug, waardoor deze generatie minder mensen zal bevatten dan eerdere generaties. Ook zijn er tot nu toe meer mannelijke dan vrouwelijke Alpha-baby’s geboren.

Voorspellingen

Daarnaast zijn er een aantal voorspellingen rondom deze generatie. Bijvoorbeeld dat ze misschien wel de eerste rookvrije generatie worden, omdat de kosten van pakjes sigaretten zo ontzettend stijgen. Helaas ligt er natuurlijk altijd weer iets nieuws op de loer, momenteel is dat vapen. Sinds 2000 zijn er meer voedselallergieën, auto-immune ziektes, astma en persoonlijkheidsstoornissen geconstateerd. Het is vrij waarschijnlijk dat Alpha-baby’s hier meer last van zullen hebben dan eerdere generaties.

Mediagebruik

Ook maakt de WHO zich zorgen om het verwachte mediagebruik van Alpha-baby’s. Er zijn steeds meer jongeren met gezondheidsproblemen die indirect of direct zijn veroorzaakt door de hoeveelheid schermtijd. Problemen met zicht en overgewicht vormen een dreiging. De oudste Alpha-baby’s, die nu dus maximaal 14 jaar zijn, blijken al behoorlijk met media bezig. Uit onderzoek van Consultancybedrijf Human8 is gebleken dat 47 procent van deze generatie een smartphone bezit, die ze gemiddeld krijgen als ze negen jaar zijn.

Ruimdenkend

Een mooie eigenschap van deze generatie is dat ze waarschijnlijk heel ruimdenkend en empathisch zullen zijn. De wereld om hen heen wordt diverser, media wordt inclusiever en ze groeien ook op in diversere gezinnen, omdat Millennials vaker een relatie aangingen met iemand van een andere etniciteit dan generaties daarvoor. Ook gingen er meer LHBTI-koppels voor een kind en werd er minder waarde gehecht aan trouwen en monogame relaties.

Bronnen: Youngworks, Metro

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.