Door krapte in de kinderopvang passen opa en oma steeds vaker op

02.06.2023 11:47
grootouders-kleinkind-verwennen

Opa’s en oma’s spelen steeds vaker een (grote) rol in de levens van hun kleinkinderen. Uit de meest recente cijfers (2017) blijkt dat Nederlandse gezinnen zelfs zwaar op grootouders leunen. Maar liefst 52% van de jonge ouders vraagt ze om hulp. 

Bij jonge gezinnen met baby’s passen de opa’s en oma’s zo’n twaalf uur per week op. Vanaf de kleuterleeftijd gaat het nog om zo’n acht uur per week.

Aantrekkelijk alternatief

Volgens hoogleraar economie Janneke Plantenga maken de kosten van de kinderopvang het aantrekkelijk om de grootouders te vragen. Daarover zegt ze: “Zeker voor midden- en hoge inkomens is het best duur.” Dat grootouders vaak gevraagd worden, komt ook door de krapte in de kinderopvang. Vooral de laatste jaren is er een groot tekort ontstaan en zijn er enorme wachtlijsten. Zelfs een dagje ruilen kan tegenwoordig niet zomaar meer. Plantenga: “Ik kan me voorstellen dat ouders flexibiliteit van de opvang missen. Grootouders bieden dat wel.”

Lees ook: Zorgen om toekomst kinderopvang: 75% ouders bang voor prijsstijging

Goedkoper en bereikbaar

Het kabinet wil de kinderopvang vanaf 2027 zo goed als gratis maken. Plantenga denkt – door het personeelstekort in deze sector – dit er niet voor zal zorgen dat ouders hun kind(eren) meer naar de opvang brengen. Wel is de kans groot dat als de kinderopvang eenmaal goedkoper is – en daarmee bereikbaar voor iedereen – er minder vaak gevraagd wordt of de opa’s en oma’s willen oppassen.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Bron: NU.nl