Opa’s en oma’s spelen steeds vaker een (grote) rol in de levens van hun kleinkinderen. Uit de meest recente cijfers (2017) blijkt dat Nederlandse gezinnen zelfs zwaar op grootouders leunen. Maar liefst 52% van de jonge ouders vraagt ze om hulp.
Lees verder onder de advertentie
Bij jonge gezinnen met baby’s passen de opa’s en oma’s zo’n twaalf uur per week op. Vanaf de kleuterleeftijd gaat het nog om zo’n acht uur per week.
Aantrekkelijk alternatief
Volgens hoogleraar economie Janneke Plantenga maken de kosten van de kinderopvang het aantrekkelijk om de grootouders te vragen. Daarover zegt ze: “Zeker voor midden- en hoge inkomens is het best duur.” Dat grootouders vaak gevraagd worden, komt ook door de krapte in de kinderopvang. Vooral de laatste jaren is er een groot tekort ontstaan en zijn er enorme wachtlijsten. Zelfs een dagje ruilen kan tegenwoordig niet zomaar meer. Plantenga: “Ik kan me voorstellen dat ouders flexibiliteit van de opvang missen. Grootouders bieden dat wel.”
Het kabinet wil de kinderopvang vanaf 2027 zo goed als gratis maken. Plantenga denkt – door het personeelstekort in deze sector – dit er niet voor zal zorgen dat ouders hun kind(eren) meer naar de opvang brengen. Wel is de kans groot dat als de kinderopvang eenmaal goedkoper is – en daarmee bereikbaar voor iedereen – er minder vaak gevraagd wordt of de opa’s en oma’s willen oppassen.
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…