Wist je dat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid tot nu toe onbekend was? Experts hadden wel hun vermoedens, maar echt bewijs was er nooit. Tot nu: de boosdoener is bekend!
Lees verder onder de advertentie
Hormoon is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid
Het gaat om het hormoon GDF15. Dit hormoon wordt door de foetus aangemaakt en komt via het bloed bij de zwangere terecht. Dat een hormoon de boosdoener is, zal je waarschijnlijk niet verrassen. ‘Komt door de hormonen’, is misschien ook wel tegen jou gezegd toen je last had van zwangerschapsmisselijkheid. Dat vermoeden was er namelijk al jaren. Sterker nog: experts dachten al dat GDF15 er iets mee te maken had. Toch was er nog veel onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Betere behandeling
Dat die duidelijkheid er nu wel is, kan nog weleens voor wat gamechangers gaan zorgen. De onderzoekers hopen namelijk dat het met deze doorbraak makkelijker wordt om een behandeling of medicijn te vinden voor zwangerschapsmisselijkheid. Het kan misschien in de toekomst zelfs wel helemaal voorkomen worden. Bijvoorbeeld door vrouwen al extra GDF15 te geven vóór de zwangerschap. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die voor hun zwangerschap weinig GDF15 in hun lichaam hadden, gevoeliger reageerden op de toename van dit hormoon. Een zwangerschap zonder misselijkheid: dat klinkt toch als muziek in de oren?
Lees verder onder de advertentie
Zwangerschapsmisselijkheid komt heel veel voor
Feit is dat heel veel vrouwen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met misselijkheid en overgeven: maar liefst 80%. De extreme vorm daarvan, hyperemesis gravidarum, komt gelukkig een stuk minder voor: bij 2% van de zwangeren. Vrouwen met HG geven vaak zoveel over dat ze uitdrogen en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.