Onderzoek heeft eindelijk de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid uitgewezen

14.12.2023 11:00
Onderzoek heeft eindelijk de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid uitgewezen

Wist je dat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid tot nu toe onbekend was? Experts hadden wel hun vermoedens, maar echt bewijs was er nooit. Tot nu: de boosdoener is bekend!

Hormoon is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid

Het gaat om het hormoon GDF15. Dit hormoon wordt door de foetus aangemaakt en komt via het bloed bij de zwangere terecht. Dat een hormoon de boosdoener is, zal je waarschijnlijk niet verrassen. ‘Komt door de hormonen’, is misschien ook wel tegen jou gezegd toen je last had van zwangerschapsmisselijkheid. Dat vermoeden was er namelijk al jaren. Sterker nog: experts dachten al dat GDF15 er iets mee te maken had. Toch was er nog veel onduidelijk.

Betere behandeling

Dat die duidelijkheid er nu wel is, kan nog weleens voor wat gamechangers gaan zorgen. De onderzoekers hopen namelijk dat het met deze doorbraak makkelijker wordt om een behandeling of medicijn te vinden voor zwangerschapsmisselijkheid. Het kan misschien in de toekomst zelfs wel helemaal voorkomen worden. Bijvoorbeeld door vrouwen al extra GDF15 te geven vóór de zwangerschap. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die voor hun zwangerschap weinig GDF15 in hun lichaam hadden, gevoeliger reageerden op de toename van dit hormoon. Een zwangerschap zonder misselijkheid: dat klinkt toch als muziek in de oren?

Zwangerschapsmisselijkheid komt heel veel voor

Feit is dat heel veel vrouwen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met misselijkheid en overgeven: maar liefst 80%. De extreme vorm daarvan, hyperemesis gravidarum, komt gelukkig een stuk minder voor: bij 2% van de zwangeren. Vrouwen met HG geven vaak zoveel over dat ze uitdrogen en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid.

Bron: Nature

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >