Deskundigen: ‘Verleng kerstvakantie op basisscholen om besmettingen terug te dringen’

18.11.2021 10:31
basisschool

Het aantal coronabesmettingen onder kinderen loopt snel op. Daarom adviseren corona-experts het kabinet om de kerstvakantie op basisscholen te verlengen.

Dat zeggen een aantal deskundigen vandaag in het AD.

 

Flinke stijging

Afgelopen week werden volgens het RIVM in de leeftijd tussen 5 en 9 jaar ongeveer 9500 coronagevallen gemeld. Dat is een stijging van maar liefst 85 procent. Verschillende corona-experts zijn bezorgd en vragen het kabinet om een langere sluiting van het basisonderwijs tijdens de kerstvakantie te overwegen. ‘Het langer dichthouden van basisscholen is een effectieve manier om het virus onder controle te houden’, vertelt immunoloog Ger Rijkers. ‘Kinderen zijn virusfabriekjes en besmetten behalve elkaar ook volwassenen.’ Vorig jaar bleven de scholen na de kerstvakantie ook wekenlang dicht. 

 

Lees ook
6 tips: zo versterk je het immuunsysteem van je kind >

 

Wel of niet vaccineren?

Over het vaccineren van kinderen zijn de experts verdeeld. Kinderarts Illy, die spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is geen voorstander. ‘5- tot 12-jarigen lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, MIS-C (een ernstige ontstekingsreactie die kan optreden na een coronabesmetting, red.) of long covid’, aldus Illy. Rijkers is wel voorstander. ‘Inenten kan de verspreiding van corona absoluut remmen’, zegt hij.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >