We denken liever aan de volgende vakantie dan aan een ramp, maar een goedgevuld noodpakket is een kleine moeite met grote impact. Zeker als je jonge kinderen hebt.
Lees verder onder de advertentie
Laten we eerlijk zijn: de meeste moeders hebben áltijd een soort mini-noodpakket in hun tas. Een verdwaald pakje rozijnen, een nat doekje (weliswaar half opgedroogd), een pleister met Paw Patrol-print en ergens onderin een verfrommelde luier. Maar in geval van echte nood — denk: stroomuitval, overstroming of evacuatie — heb je toch echt wat meer nodig dan een pak Liga’s.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een noodpakket eigenlijk?
Een noodpakket is bedoeld om jou en je gezin de eerste 72 uur na een ramp of noodsituatie te helpen overleven. De overheid raadt aan om zo’n pakket zelf samen te stellen. Grote kans dat je veel al in huis hebt, maar het gaat erom dat je het bij elkaar bewaart op een plek waar je zó bij kunt. Voor gezinnen met jonge kinderen ziet zo’n noodpakket er net even anders uit dan de standaardvariant.
Lees verder onder de advertentie
De basis van elk noodpakket
Deze spullen moet iedereen in huis hebben, kinderen of geen kinderen:
💧 Water: Reken op 3 liter per persoon per dag.
🍪 Lang houdbaar eten: Denk aan noten, blikgroenten, crackers, gedroogd fruit.
📻 Radio op batterijen en/of opgeladen powerbank voor je telefoon.
🔦 Zaklamp, extra batterijen, lucifers en kaarsen.
🚑 EHBO-doos met instructieboekje.
🛏️ Warme dekens.
📣 Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent.
🆔 Kopieën van paspoorten en lijstjes met belangrijke nummers.
🔑 Reservesleutels van huis en auto.
En dít voeg je toe als je kinderen hebt
Kinderen brengen vreugde — en een flinke logistieke uitdaging in een noodsituatie. Denk daarom aan:
🍼 Flesvoeding en flesjes (ook als je borstvoeding geeft, voor de zekerheid)
👶 Luiers, billendoekjes, sudocrème
🧸 Troostspeeltje of knuffel
🎨 Vermaak zoals kleurboeken, stiften, kleine spelletjes, boeken
🍎 Kindvriendelijk eten zoals knijpfruit, rijstwafels, babyhapjes
💊 Medicijnen of vitamines die je kind gebruikt
👕 Extra setjes kleding en sokken
🧼 Kinderzeep of wasgel
Waar bewaar je zo’n pakket?
Doe alles in een stevige waterdichte rugzak of tas, die je in één keer kunt grijpen. Bewaar deze op een plek die iedereen kent en makkelijk te bereiken is — dus niet op zolder achter de kerstspullen. Check elke zes maanden of alles nog houdbaar is. En update de inhoud als je baby inmiddels een peuter is.
Lees verder onder de advertentie
Oefen samen en maak een plan
Maak een noodplan: wie doet wat als het alarm afgaat? Waar spreek je af als je elkaar kwijtraakt? Hoe weet je kind wat-ie moet doen als jij er even niet bent? Oefen dit plan ook. Maak er een spel van. Kinderen houden van rollenspellen, dus doe net alsof jullie “ramp-oefening” een geheime missie is. Je hoeft ze geen angst in te boezemen, maar het is wel handig als ze in ieder geval een idee hebben wat ze moeten doen.
Lees verder onder de advertentie
En de hond dan?
Heb je huisdieren? Vergeet hun brokken, riem en poepzakjes dan niet. Ook zij zijn familie, dus ook zij doen mee aan het noodpakket. Heb je een kat, dan kan het makkelijk zijn om ook de reismand op een bereikbare plaats te bewaren, dus wederom niet ergens op zolder waar je van je leven niet meer bij komt zonder eerst op te ruimen.
Lees verder onder de advertentie
Tot slot
We hopen natuurlijk dat je het nooit nodig hebt. Maar als het erop aankomt, ben je liever een moeder met een noodpakket én een plan — dan eentje die midden in de chaos wenste dat ze tóch zo’n stom pakket had samengesteld. En hé, als je dan toch aan het inpakken bent… stop er ook een reep chocola in voor jezelf. Die heb je dan dubbel verdiend.
Lees verder onder de advertentie
Enne, een EHBO-cursus is ook nooit een slecht idee, rampscenario of niet. Deze EHBO-tips kunnen het leven van je kind redden.
Ze zijn speels, impulsief en hebben een hekel aan regels. Sommige vaders lijken verdacht veel op hun eigen kinderen: altijd zin in lol, nooit zin in opruimen. Jawel, vaders met deze sterrenbeelden zijn eigenlijk gewoon grote kinderen.
Als je dacht dat thuisblijfmoeder zijn vooral veel knuffelen en koekjes bakken is, think again. De Amerikaanse Amber rekent haar man wekelijks bijna $2.700 voor haar diensten als CEO van hun huishouden.
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Jasmijn van groep 7. Ze ondernam actie toen een leerling altijd met een lege broodtrommel zat.
Oud-commando en spreker Dai Carter, bekend van Kamp van Koningsbrugge, vindt altijd de energie om door te zetten – zelfs na slapeloze nachten met zijn kinderen Zev (4) en Sadie (2,5). In zijn laatste boek Missie mentale kracht leert hij kinderen hun mentale kracht te ontdekken.