Deze EHBO-tips kunnen het leven van je kind redden

24.05.2024 16:16
EHBO-cursus Bron: Pexels

In Etten-Leur vond onlangs een verschrikkelijk ongeluk plaats. Een baby van zeven maanden stikte bijna in iets wat in haar keel bleef hangen. De politie was al onderweg, maar toen zij ter plaatse kwam, was het de moeder gelukkig net gelukt om haar jonge dochtertje te helpen.

De baby en de ouders kwamen er met de schrik vanaf, maar de politie deed wel een belangrijke mededeling aan andere jonge ouders. Namelijk dat een EHBO-cursus het leven van je kind kan redden.

Je moet er niet aan denken dat je baby dreigt te stikken in een stuk brood, dat je kind een mok hete thee over zich heen krijgt of van de trap valt. Toch zijn het ongevallen die vaak voorkomen. Uit cijfers blijkt namelijk dat 70 procent van de letsels bij baby’s en peuters ontstaan in of om het huis. Voor kinderen tot drie jaar is de top vijf van ernstige ongevallen een val van de trap, een val van een zitmeubel, een val van het bed, een val van een speeltoestel en als laatste verbranding.

Een EHBO-cursus voor veelvoorkomende ongelukken

Deze ongelukken komen vaak voor. Een val van de trap maar liefst 1900 keer per jaar en verbranding 700 keer per jaar. Het is dus helemaal niet gek dat de politie een EHBO-cursus adviseert en het is een kleine moeite er een te volgen. 

Toch schiet het er bij veel ouders vaak bij in. Voel jezelf dan ook niet schuldig als die EHBO-cursus steeds lager op je to-do lijstje komt te staan. Je kunt ‘m altijd nog volgen: beter laat dan nooit! Bovendien raak je met deze belangrijke tips voor eerste hulp bij ongelukken bij baby’s en kinderen niet meteen in paniek en weet je wat je als eerste moet doen.

De belangrijkste tips van een EBHO-cursus voor ouders

Gebeurt er een ongeluk met je eigen kind of dat van iemand anders, terwijl jij erbij bent? Houd je dan aan deze belangrijke tips die ook terugkomen in een EHBO-cursus.

  • Ten eerste: probeer niet in paniek te raken. Voor jezelf is dat niet handig, want je moet snel handelen, maar ook voor je kind is het niet fijn, want dat kan ook in paniek raken door jouw reactie. Blijf je (redelijk) rustig, dan blijft je kind dat ook. Zo kun je de situatie beter inschatten.
  • Bel zo snel mogelijk 112, zodat hulp onderweg is. Ook kan degene die je aan de telefoon hebt, je begeleiden bij het geven van eerste hulp.
  • Verplaats je kind niet, behalve bij direct gevaar. Optillen of verplaatsen kan het letsel namelijk erger maken.
  • Zorg voor een veilige omgeving, voor het kind, maar ook voor jezelf. Roep wanneer dat kan om de hulp van omstanders.
  • Check of je kind bij bewustzijn is door het aan te spreken en zachtjes te schudden. Kijk ook of het twee tot vier keer ademhaalt in tien seconden tijd.
  • Kijk goed naar de kleur van je kind, de houding van het lichaam, voel aan de huid voor de temperatuur en kijk of je kind alert reageert.

EHBO-cursus verbranding bij kinderen

Hete thee, heet water of een andere vorm van verbranding bij je kind? Eerst water, de rest komt later. Zet je kind minimaal tien minuten onder lauw, zacht stromend water. Als er geen kraan in de buurt is, zoek je ander water op. Denk aan een sloot of een plas water. Doe kleren uit en sieraden af. Ook een luier doe je uit, want de hitte kan hierin blijven hangen.

Bel 112 als de brandwond vijf keer zo groot of groter is dan de hand van je kind, of als het benauwd of suf is. Is de brandwond kleiner, dan bel je de huisarts of huisartsenpost.

Eerste hulp bij stikken bij kinderen

Zolang je baby of kind hoest, dan verslikt het zich. Stopt je kind met hoesten, is het benauwd, hoor je een stikkend geluid en loopt je baby rood of blauw aan, dan stikt het ergens in. In dat geval is het belangrijk om meteen 112 te bellen en de situatie uit te leggen.

Leg vervolgens je baby op het buikje op je onderarm. Houd je kindje vast bij de kaak. Laat je baby hierbij iets naar voren hangen. Sla dan vijf keer met de onderkant van je hand tussen de schouderbladen van je baby. Lukt dit niet? Draai je baby dan om en druk met twee vingers vijf keer tegen de borst. Vervolgens herhaal je de eerste stap en zo wissel je af, tot je baby gaat hoesten en weer bijkomt. Raakt je kindje bewusteloos, dan zul je moeten reanimeren. Daarom is een EHBO-cursus erg belangrijk voor ouders.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.