Vaders voelen zich vaak buitengesloten bij zwangerschap

26.03.2024 08:00

Als het om zwangerschap, geboorte en de babyfase gaat, lijken vaders soms bijna onzichtbaar. Zowel de maatschappij als medische professionals leggen de focus voornamelijk op de moeder en het kind.

Onderzoeker Violet Petit-Steeghs benadrukt dat er dringend een andere aanpak nodig is. Het stereotype beeld van een roze, met bloemetjes versierde, ruimte bij de verloskundige schiet tekort.

Het belang van vaders erkennen

De rol van vaders is veel meer dan wat vaak wordt gedacht. Ze zijn niet alleen de ondersteunende partner of de ‘andere ouder’. Hun betrokkenheid vanaf de eerste momenten heeft een grote impact op zowel de ontwikkeling van het kind als de band tussen vader en kind. Violet Petit-Steeghs wijst op de noodzaak om de omgeving bij de verloskundige meer inclusief te maken. Dit gaat verder dan de fysieke ruimte. Het gaat om het erkennen en waarderen van de rol van de vader tijdens consultaties en in de zorgplannen.

Lees ook – Tekorten kraamzorg: grote zorgen om vergrijzing en verdwijning

Tijd voor verandering

Om vaders meer bij het proces te betrekken, moet er een mentaliteitsverandering komen binnen zowel de maatschappij als de gezondheidszorg. Informatie, gesprekken en ruimtes moeten op een manier worden ingericht dat vaders zich welkom en belangrijk voelen. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van specifieke sessies voor aanstaande vaders en het creëren van ‘vader-vriendelijke’ wachtruimtes. Als vaders vanaf het begin betrokken raken, heeft dit een positieve invloed op het welzijn van zowel de baby, de moeder als de vader zelf.

Lees ook – 10x zo kun je als partner helpen tijdens de kraamweek, volgens een vader

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.