10x zo kun je als partner helpen tijdens de kraamweek, volgens een vader

26.01.2024 19:00

Van het stillen van cravings tot het overnemen van nachtvoedingen: partners kunnen zeker weten een handje helpen tijdens de kraamweek. Hoe?

De betere helft van Kek Mama redacteur Chiara, en de trotse vader van Joah, heeft zijn inzichten op papier gezet. Deze notities zijn een absolute must-read voor alle toekomstige vaders die willen bijdragen aan die felbegeerde roze wolk.

1. Haal haar favoriete eten

Staat je vrouw al maanden te watertanden bij de gedachte aan een broodje filet american, een perfect gebakken biefstuk of verse sushi? Bereid je voor op een mogelijke craving-explosie na de bevalling. Of je hier wel of geen gehoor aan moet geven? Laat de twijfel varen en haal gewoon waar ze zin in heeft. Dankbaarheid gegarandeerd.

2. Knoop ‘het gesprek’ aan

De bevalling is niet zomaar iets, waarschijnlijk is je vrouw door een hel gegaan. Voor jou was het ook geen pretje om haar zo te zien lijden. Praat er samen over. Bespreek de intense ervaring, de emoties en de momenten die jullie hebben doorgemaakt. Het delen van deze belevenis versterkt jullie band in deze bijzondere periode.

3. Help bij nachtvoedingen

Vaak ligt er druk op moeders om nachtvoedingen te verzorgen, vooral als ze borstvoeding geven. Ondersteun je partner bij nachtvoedingen. Door samen de zorg op je te nemen, kunnen jullie beiden meer slapen. Vijf tot zes opeenvolgende uren kunnen een wereld van verschil maken. Echt waar!

4. En bij poetsen

Elke dag flessen wassen is een behoorlijke klus. En als je partner borstvoeding geeft, moet ook de kolf regelmatig onder handen genomen worden. Wacht niet op een verzoek, maar pak het gewoon aan. Het is een van de meest praktische manieren om jezelf bezig te houden terwijl de baby slaapt of quality time doorbrengt met mama.

5. Manage kraamvisite

Wanneer de kleine wordt geboren, staat IEDEREEN te popelen om hem te ontmoeten. Het is een bijzondere tijd, en het delen ervan kan geweldig zijn. Maar ook overweldigend. Voel aan wanneer het een geschikt moment is (en wanneer niet) om babybezoek te ontvangen. Schroom ook niet om een bezoek vroegtijdig te stoppen of zelfs te annuleren. Ze zullen het begrijpen.

6. Knuffel met je baby

Knuffelen met je kleintje is niet alleen fijn, het is ook een ultiem bonding-moment. Door dat directe fysieke contact leer je jouw baby beter kennen. En wist je dat huid-op-huidcontact de lichaamstemperatuur van je baby regelt, de hartslag kalmeert, de ademhaling in toom houdt, stress verlaagt én zelfs de slaapkwaliteit bevordert? Lekker (met z’n drietjes) knuffelen dus!

Ontdek waarom knuffelen met je baby nog meer goed is

7. Ga eropuit

Het kan heel verleidelijk zijn om je baby te veel binnenshuis te houden. Het is veilig, alles is binnen handbereik en het is voorspelbaar. Met een draagzak kun je overal naartoe. Dus, vaders, als je naar de bouwmarkt moet of een vriend wilt bezoeken, neem de baby gewoon mee! Buiten zijn in verschillende omgevingen is een goede stimulans voor een baby, en zo kan mama even bijslapen.

8. Geef haar vrije tijd

Geef je vrouw sowieso de kans om even lekker te ontspannen! Moedig haar aan om een dutje te doen, een goed boek te lezen of een serie te bingen. Neem ook die dagelijkse huishoudelijke klusjes zoals de was, afwas en opruimen op je. Op die manier kan mama wat welverdiende me-time pakken.

9. Maak foto’s

Te midden van de kraamweek-chaos is het makkelijk om het fotograferen te vergeten. Doe het toch. Die kiekjes vangen de slaperige glimlach van mama en de vertederende eerste momenten met jullie kleine. Later zijn het kostbare herinneringen aan die allereerste dagen.

10. Plan mini-dates

Het leven verandert drastisch met een baby. In de drukte van het ouderschap is het makkelijk elkaar uit het oog te verliezen. Een gelukkig stel vormt de solide basis van een sterk gezin. Plan daarom momenten samen in. Er zijn genoeg activiteiten om samen te beleven in het kraambed. Maak een borrelplank, kijk een romantische film, speel een spelletje of knuffel innig met je vrouw.

Lees hier meer tips om het samen leuk te houden met een baby – ‘5x zo blijft het vonkje branden’ >

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.