Motherhood Penalty: moeders verdienen dus echt minder dan vaders

16.04.2024 08:00

Het lijkt recht uit een middeleeuws sprookje te komen, maar het is een harde realiteit: vrouwen worden gestraft na de geboorte van hun kind, terwijl mannen eerder worden beloond.

Pregnant then screwed onthult dat het ouderschap de grootste reden is achter de loonkloof in het Verenigd Koninkrijk. Vooral moeders zijn de dupe: dit noemen ze de ‘motherhood penalty’.

Motherhood Penalty

Moeders verdienen nog altijd minder dan vaders. Ook in Nederland verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Hoewel het verschil tussen mannen en vrouwen lange tijd kleiner werd, is het in 2023 weer groter geworden. Vrouwen verdienen dat jaar 7,4 procent minder dan mannen in dezelfde functie en met dezelfde ervaring. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een pauze nemen in hun loopbaan vanwege zwangerschap, wat begrijpelijk is, maar wel leidt tot een lager inkomen.

In het Verenigd Koninkrijk betekent een pauze vanwege zwangerschap een flinke vermindering van het salaris, namelijk 43 procent, terwijl dit in Nederland zelfs oploopt tot 46 procent. Opvallend is dat mannen geen daling in hun salaris ervaren na het krijgen van een kind. Sommige mannen krijgen zelfs een vaderschapsbonus, omdat ze worden gezien als de hoofdkostwinner van het gezin. Dit terwijl beide ouders, in een heteroseksuele relatie, evenveel betrokken zijn bij de geboorte.

Lees ook – Zoveel Nederlandse gezinnen hebben moeite met betalen van boodschappen

Oude systemen

Volgens experts blijven we vastzitten in oude systemen. Vroeger was het normaal dat één salaris genoeg was om een gezin te onderhouden en dat vrouwen thuisbleven om voor de kinderen te zorgen. Tegenwoordig is dat bijna ondenkbaar. Vrouwen horen net zo goed op de werkvloer thuis als mannen en verdienen vaak hun eigen geld. In de praktijk werkt dit helaas anders.

Het huidige systeem van ouderschapsverlof legt de druk op vaders om snel weer aan het werk te gaan en moeders om thuis te blijven. Er zijn ook andere problemen, zoals de beschikbaarheid van kinderopvang, betaald verlof en flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Dit alles maakt het voor vrouwen lastig om na de geboorte van een kind hun carrière voort te zetten. Onderzoek toont aan dat vrouwen vaak op hetzelfde niveau blijven hangen als voor ze moeder werden, terwijl mannen juist promotie blijven maken en meer verdienen.

Lees ook – De top 10 waar Nederlanders in 2024 het meest op besparen

Invloed op de hele economie

Hoewel de motherhood penalty in eerste instantie lijkt te gaan over moeders en hun gezinnen, heeft het eigenlijk invloed op de hele economie. Een kleinere loonkloof zorgt niet alleen voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, maar bepaalt ook hoe gezond een land financieel is. En dat is belangrijk voor iedereen, zelfs voor mensen die geen moeder willen worden of die al met pensioen zijn.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.