Nieuwe basisschool zonder reken- en taalles, toetsen of strikte lesuren

16.04.2024 14:43

Stel je voor dat jouw kind niet vastzit in het conventionele ritme van vaste lesuren en standaardvakken op de basisschool. Wat als er een school bestaat die alles anders aanpakt?

In haar huis in Brakkenstein (Nijmegen) heeft Marlies Naus haar eigen basisschool opgericht, genaamd Mango, voor nu met slechts drie leerlingen. Na twintig jaar als lerares te hebben gewerkt op een reguliere basisschool, voelde ze diep van binnen dat het anders kon. “Ik miste de vrijheid om te spelen en het natuurlijke leerproces van kinderen,” Geen standaard reken- en taallessen, toetsen of strikte lesuren, maar een aanpak waarbij kinderen zelf bepalen wat ze leren en dat doen op hun eigen tempo.

Natuurlijk leerproces van kinderen

Bij Mango staat ‘intrinsieke motivatie’ centraal – kinderen kiezen zelf wat ze willen leren en docenten geven ze daarbij de nodige ondersteuning. “Stel je voor dat een kind zegt: ‘Ik wil de tafeltjes leren.’ Dat kan gewoon aan tafel, maar ook op een trampoline. We passen ons aan aan wat bij het kind past.”

Bij Mango staat het niet centraal om kinderen te dwingen om te leren. “Jonge kinderen hebben een open houding, ze stellen veel vragen. En waarom zou je niet willen lezen? Als je het kunt, maak je deel uit van de maatschappij.” Elke ochtend start met een kringgesprek waarin diverse onderwerpen aan bod komen, zoals de Romeinen. Hier krijgen kinderen de kans om meer te leren over onderwerpen die ze nog niet kennen en om meer informatie op te vragen.

Lees ook – Juf Ilva: ‘Ik moet ingrijpen, dit kan ik niet zo laten gebeuren’

Geen traditionele rapporten

Eigenlijk zijn er geen traditionele rapporten. De voortgang wordt geregistreerd in een eigen ‘leerlingvolgsysteem’. Hier kunnen leerlingen hun eigen doelen vastleggen en samen met hun docenten beoordelen hoe ver ze zijn gevorderd op bepaalde punten.

Je denkt waarschijnlijk: kan dit zomaar allemaal? En wat vindt de onderwijsinspectie hiervan? Nou, Marlies’ school moet natuurlijk wel voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. Dat betekent dat kinderen bepaalde vaardigheden moeten aanleren voordat ze naar de middelbare school gaan. Maar tot nu toe heeft de onderwijsinspectie de school nog niet officieel goedgekeurd. De keuring volgt pas wanneer Marlies echt van start is gegaan, aldus een woordvoerder aan de Gelderlander. “Iedereen mag een school starten. Pas als je bezig bent, komen we kijken en geven we een bindend advies. Of je dus mag blijven bestaan of niet. Een jaar later komen we nog eens terug om de kwaliteit te checken.”

Lees ook – Juf Lisette: ‘Is de nieuwe liefde van de juf wel goed genoeg voor haar?’

B3-scholen

De school van Naus behoort tot de categorie B3-scholen, ook wel bekend als privéscholen. In heel Nederland zijn er zo’n 140 van deze scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. Deze scholen ontvangen geen financiering van de overheid en kunnen aanzienlijk verschillen in grootte en onderwijsaanpak ten opzichte van reguliere basisscholen. Desalniettemin zijn ze verplicht ervoor te zorgen dat hun leerlingen aan de leerplicht voldoen. Ouders dragen zelf bij aan de kosten van het onderwijs, die sterk kunnen variëren. Sommige scholen vragen slechts enkele duizenden euro’s per jaar, terwijl anderen tienduizenden euro’s in rekening brengen.

Wat betreft de tarieven van Mango’s onderwijs wil Naus niet te veel kwijt. Ze meldt wel dat ouders een vast bedrag van 50 euro per maand betalen voor het onderwijs. “Als ik een locatie heb, zet ik alle prijzen op de website”, zegt Naus. “De prijs hangt af van het aantal dagen dat kinderen komen. En dat hangt er weer vanaf of ik een locatie ga vinden. Dan zullen de kosten opnieuw bekeken worden.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.