Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat het toedienen van oxytocine, ook bekend als het gelukshormoon, bij kinderen met autisme leidt tot sociale en gedragsmatige verbeteringen. Ja, je hebt het goed gelezen, een neusspray met oxytocine zou weleens de sleutel kunnen zijn tot het verlichten van stress bij deze kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Eerder hebben we al gehoord dat oxytocine zijn positieve stempel drukt op volwassen mannen met autisme, maar nu hebben de onderzoekers zich gericht op schoolgaande kinderen. Bijna 80 Vlaamse kids tussen acht en twaalf jaar deden mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg dagelijks een neusspray met oxytocine (fun fact: In het buitenland is dezelfde neusspray al verkrijgbaar: daar wordt het gebruikt om borstvoeding bij vrouwen te stimuleren) de andere helft een placebo. Het doel? Kijken of dit gelukshormoon de sociale interacties en stressniveaus van deze kids positief kan beïnvloeden.
Lees verder onder de advertentie
Professor Kaat Alaerts van de Onderzoeksgroep Neurorevalidatie legt uit: “Voor kinderen met autisme kan het stressvol zijn om sociale interacties aan te gaan. Het gebruik van oxytocine is voor hen een beloftevolle piste om beter te kunnen omgaan met stress en sociale interacties.” Klinkt als veelbelovend nieuws, nietwaar?
Het blijkt dat oxytocine niet alleen op sociaal en gedragsmatig niveau effect heeft, maar ook biologische en fysiologische veranderingen teweegbrengt in het lichaam en de hersenen. Herhaalde toediening van oxytocine maakt het lichaam er gevoeliger voor. Onderzoeker Matthijs Moerkerke zegt: “De herhaalde toediening van oxytocine doet het aantal beschikbare receptoren toenemen en stimuleert dus het lichaamseigen oxytocinesysteem. De kinderen worden zo meer ontvankelijk voor de positieve, stressverlagende effecten.”
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor de toekomst?
Laten we niet meteen allemaal naar de apotheek rennen voor een voorraad oxytocine-neusspray. Deze resultaten zijn een veelbelovende eerste stap, maar er zijn nog heel wat vragen te beantwoorden. Hoe lang houden de positieve effecten aan? Wat is de meest effectieve dosering? Hoe vaak moeten we het toedienen? Grootse vragen die meer onderzoek nodig hebben.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.