Science says: neusspray stimuleert sociaal gedrag bij kinderen met autisme

23.01.2024 16:03

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat het toedienen van oxytocine, ook bekend als het gelukshormoon, bij kinderen met autisme leidt tot sociale en gedragsmatige verbeteringen. Ja, je hebt het goed gelezen, een neusspray met oxytocine zou weleens de sleutel kunnen zijn tot het verlichten van stress bij deze kinderen.

Eerder hebben we al gehoord dat oxytocine zijn positieve stempel drukt op volwassen mannen met autisme, maar nu hebben de onderzoekers zich gericht op schoolgaande kinderen. Bijna 80 Vlaamse kids tussen acht en twaalf jaar deden mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg dagelijks een neusspray met oxytocine (fun fact: In het buitenland is dezelfde neusspray al verkrijgbaar: daar wordt het gebruikt om borstvoeding bij vrouwen te stimuleren) de andere helft een placebo. Het doel? Kijken of dit gelukshormoon de sociale interacties en stressniveaus van deze kids positief kan beïnvloeden.

Professor Kaat Alaerts van de Onderzoeksgroep Neurorevalidatie legt uit: “Voor kinderen met autisme kan het stressvol zijn om sociale interacties aan te gaan. Het gebruik van oxytocine is voor hen een beloftevolle piste om beter te kunnen omgaan met stress en sociale interacties.” Klinkt als veelbelovend nieuws, nietwaar?

Lees ook – ‘Anna’s zoon Joris heeft autisme: ‘Ik leerde hem te zien zoals hij is’ >

Geluksneusspray

Het blijkt dat oxytocine niet alleen op sociaal en gedragsmatig niveau effect heeft, maar ook biologische en fysiologische veranderingen teweegbrengt in het lichaam en de hersenen. Herhaalde toediening van oxytocine maakt het lichaam er gevoeliger voor. Onderzoeker Matthijs Moerkerke zegt: “De herhaalde toediening van oxytocine doet het aantal beschikbare receptoren toenemen en stimuleert dus het lichaamseigen oxytocinesysteem. De kinderen worden zo meer ontvankelijk voor de positieve, stressverlagende effecten.”

Wat betekent dit voor de toekomst?

Laten we niet meteen allemaal naar de apotheek rennen voor een voorraad oxytocine-neusspray. Deze resultaten zijn een veelbelovende eerste stap, maar er zijn nog heel wat vragen te beantwoorden. Hoe lang houden de positieve effecten aan? Wat is de meest effectieve dosering? Hoe vaak moeten we het toedienen? Grootse vragen die meer onderzoek nodig hebben.

Bron: KU Leuven

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.