Het knuffelhormoon: Wat oxytocine voor, tijdens en na je zwangerschap doet

16.01.2024 11:00

Een shot geluk, dosis vertrouwen en knoop van verbondenheid. Dat is oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, in een notendop.

Of je lief nu een arm om je heen slaat, je innig knuffelt met je beste vriendin of je viervoeter een aai over zijn bol geeft: oxytocine zorgt dat je een band opbouwt met anderen. Tijdens je zwangerschap wordt de productie van dit gelukshormoon opgevoerd en zorgt dus voor de onmisbare emotionele band tussen moeder en baby. Progesteron, de handlanger van oxytocine, stabiliseert de zwangerschap en onderdrukt samentrekkingen – en daarmee vroeggeboortes. Die hormonale schommelingen hebben dus wel degelijk een doel.

Lees ook: ‘Waarom wij elkaar júist knuffelen waar onze kinderen bij zijn’ >

Het moment suprême

Na (ongeveer) negen maanden lang niet weten of je moet lachen, huilen, eten of gewoon alles omver moet gooien, is het moment suprême daar. Oxytocine is het wonderhormoon dat de weeën op gang brengt. De druk van het babyhoofdje op de baarmoederhals zorgt voor een toename van oxytocine, wat de samentrekking versterkt en de bevalling in gang zet. Je voelt je sterker dan Wonder Woman tot het moment dat je beseft dat er pauzes tussen die weeën zitten. No shit – dat is de oxytocine die aan een intervaltraining doet, zodat je lichaam de oh zo nodige rust krijgt.

De koning te rijk

Zodra je kleine spruit dan eindelijk in je armen ligt, voel je je de koning te rijk. Je lijf viert een fuif alsof alle feestdagen in het jaar op één dag vallen. Verliefd naar je baby staren en hem overladen met kusjes: ieder moment samen triggert de productie van oxytocine. Met een ijzersterke, onverwoestbare band en een kersverse moeder die niet diep slaapt, maar wel diep gelukkig is, als gevolg.

Huid-op-huid

Na de bevalling blijft oxytocine door je lijf stromen, waardoor je geen genoeg krijgt van je mini-me. Het stimuleert huid-op-huidcontact tussen jou en je kleine, waardoor het hormoon nog verder stijgt. Niet alleen jij, maar ook je kindje voelt zich gelukkig en tevreden. Vandaar dus dat huid-op-huidcontact onmisbaar is in de newbornfase.

Gestuurde melkfabriek

Als je borstvoeding geeft, word je als het ware een door het knuffelhormoon-gestuurde-melkfabriek. Tepelstimulatie activeert de afgifte van oxytocine en de productie van prolactine. Prolactine maakt melk en oxytocine zorgt dat de melkklieren samentrekken en de moedermelk vrijkomt, ofwel de toeschietreflex. 

Lees ook: ‘Borstvoeding is een kwestie van doorzetten. Nou, inmiddels weet ik beter’ >

De aanhoudende productie van oxytocine tijdens het geven van borstvoeding en/of het hebben van huid-op-huidcontact versterkt de emotionele band tussen jou en je baby. Je spat uit elkaar van liefde, genegenheid en verbondenheid.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.